Thursday, September 22, 2011

SAYA DAN 74KILO GRAM.................

Salam.........

Ehem-ehem.....teliti  n3 tittle diats.....SAYA DAN 74KILO GRAM!!!!hohohoho...percaya x???sila percayakan diri anda pelissssssss....yups!!!aku yg dulu kononnyer org dok kata kurus la, kechik la,selim melim la....skali time preg..haaaaa... 2 dia....gemok xhingat....aku naik 24kg hokeyyy....

Masa zaman muda remaja dulu...berat aku dlm 45kg ke 47kg...mmg xlari..xpenah cecah 50kg..suar jeans 2 kalu pakai size 24 or 25 je..kalu 26 gelebeh hbs da...n hari masa aku dinikahkan berat aku 47kg..n berat selepas dinikahkan 50kg sampai saat dan ketika diri aku didapati hamillllll pon 50kg....TATAPI!!!!saat dan ketika hendak melahirkan baby...berat aku 74kilo ko.......mmg tutup mata tgk angka 2..mcm xcaya....tp bila tgk pewot, tgn lengan,tgh peha fafau aku 2...ok!!!find...ku telan je la apa pon angka yg tertera...nk wat cam ne...9bulan preg, segala apa depan mata aku belasah....da mkn nasi, order mee, da order mee mntk mcd,da tibai mcd mntk mcflurry lak..nnt balik umh g dapo wat lak cokodok bilis....pas2 ajak lak suami g lahap doyan...mana x naik 24KG!!!!


MENGIDAM???

YUPS!!!since preg ni....aku ngidam 3benda....MUSANG KING(DURIAN),NASI KANDAR LINE CLEAR(PENANG),& IKAN BAKAR UMBAI(MELAKA) tiga2 ni suami aku turutkan....dia bwk aku g Penang semata2 nk nasi kandar...bwk lak g melaka mkn ikan bakar...n durian ni aku nk mkn since dr 1st mnth preggie lg..tp xdpt sbb bukan musim doyan....lepas 3bulan baru ade...2 pon mahal..laki aku beli 2bj RM100....tp ngenangkan mak buyong kat umh nk mkn..laki aku belikn jugak....hbs hokey 2bj tue aku tibai....pewai jap...n bila da mkn baru sasau isau kan bb takut panas or pape yg diluar jgkaan...tp alhmdllah xde pape....n boleh dikatakan...sepjg 9bulan ni....keje aku dok melantak doyann je la...

Hari2 mkn doyan pon xper...n laki aku layan kan...nk bg tiap2 hari risau..so tiap2 mggu mmg sure la aku mkn doyan..kadang beli bwk balik...sehari mkn 2-3ulas...so kalu tapau ni...hari2 la ku adap...2-3ulas sehari..kikiki..sedap korg..nikmat doyan musang king ni xterkata!!!n 2hari sblm nk bersalin ni pon...aku mkn doyan...2mlm sblm BERSALIN aku mkn senyap2..hbs sebiji....ni aku dok mntk dekat 2mggu laki aku xbg sbb risau due nk dekat..p apa nk dikata..bini ade lesen..kerja lak tue,ade duit...laki xbelikan...bini la beli sendiri ye dak kekwn....bahahahah. ...p dlm pada da mkn 2....ttp gak ni mntk kat laki aku nk lagi doyan.....so esk mlm,dia belikan lg..kikiki....lahap la 6ulas...2 yg esk pg kol 9am tros sakit nk bersalin tue....ms baby kuar pon doc sound..."baby u bau durian la suria......"hahahah..aku sengeh je...

So kesimpulannya disini, faktor pemakanan yg xseimbang dan diet ibu megandung yg keterlaluan lahapnya..MAKANYA, mendapat 74kg!!!!sarung jeans lama2 tue..jgn kata sampai peha..belum sampai kepala lutut da xleh tarik naik ats!!!korg bayangkan la...kuciwa ke x????sedeh bila bukak almari...sume bj2 yg konon ala2 melets lg da bom 2...sume xleh pakai...yg aku leh pakai blous mak aku yg size XXL tue,,,,,aduhh hai korg....sedeh nyer la hai xterkata....tp dlm pada sedeh 2...makan ttp makan...bahahaha!!!!2 yg laki aku mls nk bg motivasi...sbbnya dia bg motivasi je..pas setgh jam, aku da mntk mkn mcm2....ayat aku 1 je..."B...ni bukan ayg nak...ank kita yg nak..b sggup ke tgk air liur ank kita meleleh je nnt..xnk kn..." so xperlu kata apa2..tros bwk aku melahap apa yg aku hajatkan tue....(si ibu lgsg xde kesedaran sivik wpon size badan tue dr XS da bertukar ke XXL)

MENYESAL KE???

Owhhhhhhhhh...tidak sama skali mnyesal.........KENAPA?sbb aku dpt mkn apa yg aku nk ms preg...aku lgsg xde nk tahan2 apa yg ank tekak aku mntk...aku lgsg xkempunan apa pon...sebut je nk mkn apa...esknyer tue, tros mak aku wat kan....n aku dapat naik badan aku dgn angka yg banyak drpd mom 2 be yg lain....24kg tue!!!!org lain naik 12kg,7kg..so kira aku menang la...hahahaha

Tapi bila Aqish da selamat tgk dunia...n ubat bius pon da hbs....aku pegang2 perot aku...tue dia!!!!bergelombang mcm air laut kene badai Tsunami.....angkat baju ospital tgk perot...then mcm......OWHHHHHHHHHHH....MY GODDDDDDDDDDDDDDD!!!!ni perot aku ke perot gajah!!!!gelombang2 mcm tilam air.....ms ni la baru ade kekesalannya kawan2..tp apa nk buat....benda da jadi....yg gelombang ttp gelombang xkn lg tenang spt dulu....T_T

Risau bukan kepalang, bila kekwn ckp:- .....

-Habis la ko su...pas ni xhot da mcm dulu...........

-Ko ingat ko leh kurus ke?silap2 lepas bersalin body ko lg gemok..lg dasyat naik..........

-OOOOO....mak aiiii!!!!ko ke ni su??gemok nyer...konpem pas bersalin ko lg gemok n xleh kurus........

-Masak la ko kalu laki ko cari lain.....gemok doh aku tgk ko skrg...............

-Sueeeeeeeeee!!!!!ko ke ni???apasal gemok sgt???aku rase ko xkn kurus....perot sure gelebeh n muncit!!

Tapi, ade jugak yg berkata mcm ni.....

-Jangan isau su, akak tau ko leh kurus!!!skrg mkn je apa yg nak...lepas bersalin baru jaga badan...

-Comel nyer ko....mcm DOREMON aku tgk...relax la...aku yakin ko leh kurus...semangat ko kuat..aku kenal  ko...boleh kurusnyer la

-Ala su...dorg 2 jeles ngan ko..sbb ko comel...lepas bersalin diet...jaga mkn...n jaga badan..sure kurus

-Pedulikan la apa org nk kata su...aku yakin kalu ko jaga makan lepas ni...pantang lek lok...sure kurus!!!

-Ko ni kechik lg ni aku tgk..aku lg gemok dari ko tau...naik 30kg...boleh je maintain..lantakkan apa org
kata..jji ko wat apa aku ckp ni..pantang lek lok..dlm pantang jgn minum air bnyk, nasi yg mak ko da letak dlm pggan 2..ko jgn tambah...n mkn HERBA(?????) ko beli tue sure kurus!!!!

Sedeh ya amat..kadang bila balik ngadu kat laki aku..sure nangis2....p dlm pada nangis..bila dia ajak mkn...aku tibai gak 2pggan..bahahahah..xserik kan....haishhhh!!ssh la korg...aku mmg xleh control la ms preg ritu..mmg keje nyer nk mkn je...

Sume kata2 semangat dan tidak semangat yg kwn2 aku luahkan...aku jadikan tonggak aku utk kurus!!!!n pada yg bg kata TIDAK SEMANGAT ITU...meh dgr sini aku nk ckp:

-Woittttttttt!!!!aku lg kurus doh dr bini ko 2.....balik umh jaga bini sndiri....modal sket bg kurus!!jgn nk kemut sgt bg bini cantik!!!!

-Weiiiiiiiiiiii!!!!ko anak dara lg kan???aku ni ha...mak org tau...dulu ko kutuk2 aku an....skrg ni..aku lg kurus dr ko....ko boleh ke sarung dress size XS???aku boleh tau.....

-Hoiiiiiiiiiiii!!!!!gelebehnyer perot ko....ko belom kawen lg tau..aku ni ank da sorg...perot aku sikit pon xmuncit..sikit pon xgelebeh..tue la...lain kali ckp 2...jaga sikit ati dan perasaan ibu ngandung...

Dan pada yg bg kata2 SEMENGAT:

-Su syg korg sume(amboi da mcm artis, xsesuai..hahahah).....terutama Kak Ice, Kak Lin, mak, my love hubby, sbb korg2 la...su dpt balik figure su yg asal...wpon belum dpt berat yg asal...tp su da kurus!!!!sbb korg su da turun 20kg...skrg da 54kg....lg 4kg su nk ke berat badan asal...n betol korg ckp..pedulikan apa org nk ckp..jji kita yakin kat diri kita....n tgk...skrg su da leh pakai bj su yg size XS....TQSM guys.....

Jom tengok gambo2 dulu..yg konon selim melim,gambo2 ms ngandung, n gambo selepas ngandung...:

45kg
45kg
46kg(rindu katak merah sy..T_T...dimanakah kamu skrg?)
46kg
50kg(pre-wedd:2weeks b4 Ijab)
47kg(lost 3kg within 2weeks)
50kg(1mnth after married n 2weeks preggie)
60kg(5mnths)
70kg(8mnths)
8mnths ++
9mnth(71kg)
1day b4 deliver (74kg)
3days after delivered(69kg)
28days (59kg....no corset,no girdle at all..c my tummy?flat aite...miahaha)
51Days (54kg)                      

 huhuhu!!!sory xde lg latest pic....nnt ade aku upload...4 sure korg tnya...mcm mana boleh kurus???huhu...tggu next entry la yer....janji!!!aku share ngan korg cam ne nk kurus..apa2 pon..mental kene kuat!!!pedulikkan apa org nk kata, +ve thinking!!!insyallah....dan penting, kecantikkan yg aku nk ni..bukan utk buktikan pada yg mengutuk atau apa..tp ini sume utk suami tercinta dan teman2 tersayang..tqsm guys!!!!

""Aqish, kamu jgn risau..mummy kamu xgedempol lepas dpt kamu..n kamu harus beruntung tau Aqish..sbb mummy lgsg xcontrol mkn ms preg kamu...n kamu sgt puas ms dlm pewot mummy..kamu lahir, berat kamu 3.45kg,,,antara bb yg sihat kat situ....n teman2 mummy panggil kamu "baby duyan" sbb ms preg kamu mmg mummy sakan gila duyan....pantang tgk!!!n daddy lgsg xmarah apa yg mummy nk mkn...daddy bwk mummy g Penang, semata2 nk bg kamu rase Nasi Kandar Line Clear...tgh2 mlm daddy bangun masakan magie utk mummy n kamu makan....lepas mkn...kemain snyap kamu kat dalam...tido lew tue yeh???tp sblm dpt mkn..dung..dang..dung..dang..kamu kick pewot mummy!!!anyway, kami sgt hapy dpt kamu...kamu sgt comel...xsgka, bila daddy "dicampor" dgn mummy = jadi la kamu!!!comel....kikikik,,,atok n opah...sgt syg kamu..kadang2 mummy n daddy kecik ati..sbb kamu dimanjakan dgn lebih..takut nnt kamu mengada2...pape pon..we love u Harith Alqish...semoga kamu jd ank yg mendengar kata,soleh, dan berjaya dlm masa depan..now daddy keje kuat cari duit utk kamu n mummy..so pls!!!xmo noty2 yeh syg...kami akan cuba bg kamu, mcm mana mak bapak org lain bg pada ank dia...kami xnk kamu ssh!!!""

Tuesday, September 20, 2011

Kenapa kamu xbersalin normal???kenapa c-zer???

salam,

Hi guys...kita smbg balik k....so aku nk share ngan korg kenapa aku kene c-zer?n kenapa xnormal?well, ni sume keje tuhan kan...sapa yg nk bersalin operate?cer ckp..ade?ade ke?xde kan..maybe kalu dihimpun sume ibu2 mengandung seramai 100...mgkin 20% pon xsmpai yg sggup perut nyer ditoreh..ye dak?but informasi yg aku dpt..dekat hollywood sume request nk bersalin c-zer..sbb xsakit!!tp pada aku..biarla org kata xsakit ke..apa ke...aku ttp keras nk gak bersalin normal.....TAPI KENAPA???kenapa aku nk normal???

Jawapan dia 1 je korg.....aku nk normal...kononnyer bersalin normal ni senang kurus..perot xgelebeh..xmuncit...n senang jaga ms berpantang..tp motif utama..adalah nk cepat kurus...itu la dia!!!tapi apa kan daya....aku terpaksa gak dibedah secara"emengency"....sgt kecemasan!!!find aku cite sket k..situasi ms nk bersalin tue....

20 Julai, 9.00am : ms ni aku da 39w4d...due lg 4hari....so bgn pagi, siapkan bj utk suami g keje...then ms suami aku nk g keje 2..aku da sound kat dia..g tau aku cam da sakit2...sakit dia sakit yg xpenah aku rase..so maybe 2 la dia sakit nk bersalin....tp xkerap..sakit 2 dtg dlm 2jam skali cam 2...n kebetulan ptg 2 ade appmnt kat KK Sentul...

3.00pm:Agak borink nk tggu turn....n ms ni aku da sakit setgh jam skali...xsenang duduk dibuatnyer...n sebabkan laki aku keje...aku masih leh drve lg dr umh ke KK...seyes..mmg xlarat sgt..cam nk nangis pon ade..tp xnk sshkn suami aku..selagi mampu aku wat je sndiri...ms chk up 2, inform nurse yg aku da rase sakit..tp dia ckp..maybe nk smpai masa da....tue je!!!so, if nk tau da bukak laluan ke hapa...kene refer ospital...kat KK dorg xde nk seluk2...nk kene seluk kene g sepital!!!ok find..mmg tau da proses dorg...so perot mcm lapar, sbb dr pg xmkn...kesian ank aku dlm perot!!!sblm balik 2..sggah beli nasi ayam...n tros g kat kete...hurmmm...ms ni...mmg da nangis da dlm kete sorg2..sbb sakit dia da kerap...aku xtau la 5mnt skali ke..semenit skali ke...p yg nyata..memanjang je aku rase sakit..nk call suami, cam rase..haishhh..xpe la!!larat lg ni..so xpe la..drve sndiri dlm keadaan sakit2 tue..sambil sblh tgn pegang2 perot..wow!!!!!dugaan...(pls jgn salahkan suami sy sbb xantr sy..sy yg gatal nk g sndiri..dia da offer p sy tolak)ha hamek ko...rasekan!!!

4.00pm:Sampai je umh..konon nk mengadap la nasi ayam hainan yg sedap 2..siap pesan kat org 2.."kakak, sy nk aym 2 ketol yehhh..ngegegeg"sampai umh ayam kemana nasi kemana...amek ko...kuar darah tros!!!tue yg mendapat...hohohoh!!pe lagi...teros call suami..kali ni xde da rase ""TAK PE LA" ni mmg da "MEMANG LA"!!!call smbil meraung2..n laki aku pon, cargas balik...dr ampang ke sentul..10mnt je kot...

5.00pm:Sampai la Hospital Ampang(goment yeh)bukan Ampang Puteri nyeh....isi form..tggu turn..salin baju...baring2 kat katil...ade la sejam mcm tue...doc just jengah2..p aku ni da sakit ya amat...smpai turn..doc pon jmpa aku..tnya mcm2..kadang aku rase..soalan 2..soalan bodoh...tnya, kenapa u kene refer GH yeh?kenapa dekat KK dia xchk u yeh?knpa dorg xscan u yeh??perlu ke aku jwb??sedangkan kat buku PINK!!da state down mcm2...aku yg kene tnya dia sepatutnyer..."KENAPA AWK NI BODOH YEH??TNYA SY MCM2 NYEH..KAT BUKU PINK 2 KAN ADE??"aku da la tgh sakit..lain la kalu aku tgh mkn kacang pagoda, smbil tgk tv..dia tnya soalan mcm 2..ade rase mcm nk terajang da..tp kutahan!!!!

6.00pm:Doc da xnmpk bayang da...yg muncul sorg budak practical berbaju biru...baju dia wrna lain dr nurse in house...dia ckp..."kakak, boleh balik..doc kata baru bukak 2cm..."n aku da mcm...WTF!!!!balik....ko suruh aku balik??budak ni ckp...akk dtg balik kalu darah da tumpah bnyk, n bila air ketuban da pecah..skrg ni xde pape....wowww!!!!sumpah aku black list ko sepital ampang!!!!

7.00pm-12am:Aku da mcm org gile ni...duduk xkene, baring xkene,berjln 1kwsn umh bapak aku xkene..yg kene...duduk dlm bilik air..siram air..baru lega!!!kejap2 g toilet...kenapa xtros g sepital??sure korg tnya cam tue..kenapa xg lepas balik dr ampang 2....da aku ni pon cam lembs jap ms 2..ikot la ckp nurse 2..KONON tggu smpai darah melimpah n air ketuban pecah....laki aku da xtahan da..dia mati2 ajak g Gleneagles Hospital jln.ampang....p dlm pada sakit 2..aku cam terpk wat nyer kene czer..melayang duit 10k....eventho,laki aku mampu...tp aku rase syg..dia keje mkn gaji..simpan duit penat2..duit 2 bnyk lg gunanyer lepas ank da selamat nnt...xperlu kot berhabis duit kat situ, kalu benda 2 aku boleh berjimat..kecuali kalu xde pilihan...so sepital yg kononnyer aku xnk g...at last..sepital 2 gak yg aku bersalin....

12.30am-4.30am:Aku serah diri kat HKL!!!xsmpai pon setgh jam..doc da chk..n selok2 da bukak 5cm...tros tolak Labour Room....smpai LR, chk da bukak 7cm...n ms tue dorg mntk permission nk pecahkan air ketuban...suami aku kat sblh da ms tue..aku tggu ms dorg kata push je!!on je,,mmg aku push da..xtahan sgt da weiii....bila pecah je...cam kecoh2 antara dorg..tros doc 2..bg 1file kat laki aku..kata "en..kami terpaksa wat emegncy operation kat isteri en. ni...ank en. da lemas n mgkin da mkn najis..sbb air ketuban isteri en. kotor..wrna ijau" n aku ms 2..hanya bolh ngucap pjg..n dlm ati..still kata..plsss!!!aku nk normal......

Lepas kene pujok n terkesima dgn kata2 doc..aku setuju!!!doc 2 sound "pls..awk kene operate kalu nk ank awk selamat" YA ALLAH....ape ke soalan bodoh ko tnya aku...aku ngadung dia 9bulan..of coz aku nk ank aku selamat..n suami kat sebelah bg kata2 semangat...(tq b..luv u so much)...setuju!!!!tros tolak msk bilik bedah..wow!!!very de menakutkan.....gila ko xtakut..sakneka benda tajam2 ade kat situ..n tepat 3.45am, putera sulung ku selamat dilahirkan, MUHAMMAD HARITH ALQISH....dgr je suara dia nangis!!meleleh air mata....syahdu kejap...hihih...

Yang xshahdu nyer...aku n baby dipisahkan...ank aku kene tolak msk NICU, n aku tolak msk ward...hari ke 3 baru dpt jmpa ank aku korg!!!Sedeh......kenapa msk NICU? ank aku da termakan najis dia..so kuman da msk kat paru2...doc kata dia stress...n doc sana pertikaikan...KENAPA HOSPITAL AMPANG SURUH AKU BALIK????KALU DORG TAHAN AKU....SURE ANAK AKU XLEMAS N MSK NICU!!!!!!n aku dgr mmg ampang salu wat cam 2...at last, sume serah diri kat GH..mcm hakuuuu!!!kata2 terakhir aku utk ospital ampg...aku blacklist ko!!!!mengong nyer doc.....bukan nk puji!!!tp HKL terbaik....layanan dorg bgs...doc pon baik..nurse pon terbaik...xde pon kasar2...xde pon kekwat2 nurse dorg..dr 5bintang..aku bg 4bintang..1bintang kurang sbb baby kita kene jaga lepas bersalin..if private...nurse jagakan, so kita leh rest sementara bius 2 ade....
Xsampai setgh jam lepas delivered...

Dan ini, pic masa baby aku dlm NICU
T_T

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ROBEK HATIKU!!!!
kalu awal2 g HKL xde jd cam ni...
sory aqish,,,mummy mntk maaf!!!!
6hari kami kat sepital...
opsss...aku pon kene infection jugak..2 yg lama..

20/9/2011

Dan skrg kami da sihat...esk aqish genap 2bulan!!!!so gitu la citenyer kenapa aku diC-ZERkan.....n anyway!!sapa kata c-zer xleh kurus???hahahaha...aku la 2 yg kata....!!!well, boleh kurus...aku da ilang 20kg...ms preg aku gain weight 24kg hokey...n skrg lg 4kg nk ke zaman muda remaja..hihih...mcm mana aku kurus??next entry kita share yeh korg!!!!yg penting apa pon, sume kuasa tuhan...
58Days

***aku kembar darah...so sakit nk bersalin 2..mmg sakit..kalu kembr air..xsakit sgt....skrg ni!!!fobia dulu nk preg....biar la aqish besar kit...