Thursday, September 22, 2011

SAYA DAN 74KILO GRAM.................

Salam.........

Ehem-ehem.....teliti  n3 tittle diats.....SAYA DAN 74KILO GRAM!!!!hohohoho...percaya x???sila percayakan diri anda pelissssssss....yups!!!aku yg dulu kononnyer org dok kata kurus la, kechik la,selim melim la....skali time preg..haaaaa... 2 dia....gemok xhingat....aku naik 24kg hokeyyy....

Masa zaman muda remaja dulu...berat aku dlm 45kg ke 47kg...mmg xlari..xpenah cecah 50kg..suar jeans 2 kalu pakai size 24 or 25 je..kalu 26 gelebeh hbs da...n hari masa aku dinikahkan berat aku 47kg..n berat selepas dinikahkan 50kg sampai saat dan ketika diri aku didapati hamillllll pon 50kg....TATAPI!!!!saat dan ketika hendak melahirkan baby...berat aku 74kilo ko.......mmg tutup mata tgk angka 2..mcm xcaya....tp bila tgk pewot, tgn lengan,tgh peha fafau aku 2...ok!!!find...ku telan je la apa pon angka yg tertera...nk wat cam ne...9bulan preg, segala apa depan mata aku belasah....da mkn nasi, order mee, da order mee mntk mcd,da tibai mcd mntk mcflurry lak..nnt balik umh g dapo wat lak cokodok bilis....pas2 ajak lak suami g lahap doyan...mana x naik 24KG!!!!


MENGIDAM???

YUPS!!!since preg ni....aku ngidam 3benda....MUSANG KING(DURIAN),NASI KANDAR LINE CLEAR(PENANG),& IKAN BAKAR UMBAI(MELAKA) tiga2 ni suami aku turutkan....dia bwk aku g Penang semata2 nk nasi kandar...bwk lak g melaka mkn ikan bakar...n durian ni aku nk mkn since dr 1st mnth preggie lg..tp xdpt sbb bukan musim doyan....lepas 3bulan baru ade...2 pon mahal..laki aku beli 2bj RM100....tp ngenangkan mak buyong kat umh nk mkn..laki aku belikn jugak....hbs hokey 2bj tue aku tibai....pewai jap...n bila da mkn baru sasau isau kan bb takut panas or pape yg diluar jgkaan...tp alhmdllah xde pape....n boleh dikatakan...sepjg 9bulan ni....keje aku dok melantak doyann je la...

Hari2 mkn doyan pon xper...n laki aku layan kan...nk bg tiap2 hari risau..so tiap2 mggu mmg sure la aku mkn doyan..kadang beli bwk balik...sehari mkn 2-3ulas...so kalu tapau ni...hari2 la ku adap...2-3ulas sehari..kikiki..sedap korg..nikmat doyan musang king ni xterkata!!!n 2hari sblm nk bersalin ni pon...aku mkn doyan...2mlm sblm BERSALIN aku mkn senyap2..hbs sebiji....ni aku dok mntk dekat 2mggu laki aku xbg sbb risau due nk dekat..p apa nk dikata..bini ade lesen..kerja lak tue,ade duit...laki xbelikan...bini la beli sendiri ye dak kekwn....bahahahah. ...p dlm pada da mkn 2....ttp gak ni mntk kat laki aku nk lagi doyan.....so esk mlm,dia belikan lg..kikiki....lahap la 6ulas...2 yg esk pg kol 9am tros sakit nk bersalin tue....ms baby kuar pon doc sound..."baby u bau durian la suria......"hahahah..aku sengeh je...

So kesimpulannya disini, faktor pemakanan yg xseimbang dan diet ibu megandung yg keterlaluan lahapnya..MAKANYA, mendapat 74kg!!!!sarung jeans lama2 tue..jgn kata sampai peha..belum sampai kepala lutut da xleh tarik naik ats!!!korg bayangkan la...kuciwa ke x????sedeh bila bukak almari...sume bj2 yg konon ala2 melets lg da bom 2...sume xleh pakai...yg aku leh pakai blous mak aku yg size XXL tue,,,,,aduhh hai korg....sedeh nyer la hai xterkata....tp dlm pada sedeh 2...makan ttp makan...bahahaha!!!!2 yg laki aku mls nk bg motivasi...sbbnya dia bg motivasi je..pas setgh jam, aku da mntk mkn mcm2....ayat aku 1 je..."B...ni bukan ayg nak...ank kita yg nak..b sggup ke tgk air liur ank kita meleleh je nnt..xnk kn..." so xperlu kata apa2..tros bwk aku melahap apa yg aku hajatkan tue....(si ibu lgsg xde kesedaran sivik wpon size badan tue dr XS da bertukar ke XXL)

MENYESAL KE???

Owhhhhhhhhh...tidak sama skali mnyesal.........KENAPA?sbb aku dpt mkn apa yg aku nk ms preg...aku lgsg xde nk tahan2 apa yg ank tekak aku mntk...aku lgsg xkempunan apa pon...sebut je nk mkn apa...esknyer tue, tros mak aku wat kan....n aku dapat naik badan aku dgn angka yg banyak drpd mom 2 be yg lain....24kg tue!!!!org lain naik 12kg,7kg..so kira aku menang la...hahahaha

Tapi bila Aqish da selamat tgk dunia...n ubat bius pon da hbs....aku pegang2 perot aku...tue dia!!!!bergelombang mcm air laut kene badai Tsunami.....angkat baju ospital tgk perot...then mcm......OWHHHHHHHHHHH....MY GODDDDDDDDDDDDDDD!!!!ni perot aku ke perot gajah!!!!gelombang2 mcm tilam air.....ms ni la baru ade kekesalannya kawan2..tp apa nk buat....benda da jadi....yg gelombang ttp gelombang xkn lg tenang spt dulu....T_T

Risau bukan kepalang, bila kekwn ckp:- .....

-Habis la ko su...pas ni xhot da mcm dulu...........

-Ko ingat ko leh kurus ke?silap2 lepas bersalin body ko lg gemok..lg dasyat naik..........

-OOOOO....mak aiiii!!!!ko ke ni su??gemok nyer...konpem pas bersalin ko lg gemok n xleh kurus........

-Masak la ko kalu laki ko cari lain.....gemok doh aku tgk ko skrg...............

-Sueeeeeeeeee!!!!!ko ke ni???apasal gemok sgt???aku rase ko xkn kurus....perot sure gelebeh n muncit!!

Tapi, ade jugak yg berkata mcm ni.....

-Jangan isau su, akak tau ko leh kurus!!!skrg mkn je apa yg nak...lepas bersalin baru jaga badan...

-Comel nyer ko....mcm DOREMON aku tgk...relax la...aku yakin ko leh kurus...semangat ko kuat..aku kenal  ko...boleh kurusnyer la

-Ala su...dorg 2 jeles ngan ko..sbb ko comel...lepas bersalin diet...jaga mkn...n jaga badan..sure kurus

-Pedulikan la apa org nk kata su...aku yakin kalu ko jaga makan lepas ni...pantang lek lok...sure kurus!!!

-Ko ni kechik lg ni aku tgk..aku lg gemok dari ko tau...naik 30kg...boleh je maintain..lantakkan apa org
kata..jji ko wat apa aku ckp ni..pantang lek lok..dlm pantang jgn minum air bnyk, nasi yg mak ko da letak dlm pggan 2..ko jgn tambah...n mkn HERBA(?????) ko beli tue sure kurus!!!!

Sedeh ya amat..kadang bila balik ngadu kat laki aku..sure nangis2....p dlm pada nangis..bila dia ajak mkn...aku tibai gak 2pggan..bahahahah..xserik kan....haishhhh!!ssh la korg...aku mmg xleh control la ms preg ritu..mmg keje nyer nk mkn je...

Sume kata2 semangat dan tidak semangat yg kwn2 aku luahkan...aku jadikan tonggak aku utk kurus!!!!n pada yg bg kata TIDAK SEMANGAT ITU...meh dgr sini aku nk ckp:

-Woittttttttt!!!!aku lg kurus doh dr bini ko 2.....balik umh jaga bini sndiri....modal sket bg kurus!!jgn nk kemut sgt bg bini cantik!!!!

-Weiiiiiiiiiiii!!!!ko anak dara lg kan???aku ni ha...mak org tau...dulu ko kutuk2 aku an....skrg ni..aku lg kurus dr ko....ko boleh ke sarung dress size XS???aku boleh tau.....

-Hoiiiiiiiiiiii!!!!!gelebehnyer perot ko....ko belom kawen lg tau..aku ni ank da sorg...perot aku sikit pon xmuncit..sikit pon xgelebeh..tue la...lain kali ckp 2...jaga sikit ati dan perasaan ibu ngandung...

Dan pada yg bg kata2 SEMENGAT:

-Su syg korg sume(amboi da mcm artis, xsesuai..hahahah).....terutama Kak Ice, Kak Lin, mak, my love hubby, sbb korg2 la...su dpt balik figure su yg asal...wpon belum dpt berat yg asal...tp su da kurus!!!!sbb korg su da turun 20kg...skrg da 54kg....lg 4kg su nk ke berat badan asal...n betol korg ckp..pedulikan apa org nk ckp..jji kita yakin kat diri kita....n tgk...skrg su da leh pakai bj su yg size XS....TQSM guys.....

Jom tengok gambo2 dulu..yg konon selim melim,gambo2 ms ngandung, n gambo selepas ngandung...:

45kg
45kg
46kg(rindu katak merah sy..T_T...dimanakah kamu skrg?)
46kg
50kg(pre-wedd:2weeks b4 Ijab)
47kg(lost 3kg within 2weeks)
50kg(1mnth after married n 2weeks preggie)
60kg(5mnths)
70kg(8mnths)
8mnths ++
9mnth(71kg)
1day b4 deliver (74kg)
3days after delivered(69kg)
28days (59kg....no corset,no girdle at all..c my tummy?flat aite...miahaha)
51Days (54kg)                      

 huhuhu!!!sory xde lg latest pic....nnt ade aku upload...4 sure korg tnya...mcm mana boleh kurus???huhu...tggu next entry la yer....janji!!!aku share ngan korg cam ne nk kurus..apa2 pon..mental kene kuat!!!pedulikkan apa org nk kata, +ve thinking!!!insyallah....dan penting, kecantikkan yg aku nk ni..bukan utk buktikan pada yg mengutuk atau apa..tp ini sume utk suami tercinta dan teman2 tersayang..tqsm guys!!!!

""Aqish, kamu jgn risau..mummy kamu xgedempol lepas dpt kamu..n kamu harus beruntung tau Aqish..sbb mummy lgsg xcontrol mkn ms preg kamu...n kamu sgt puas ms dlm pewot mummy..kamu lahir, berat kamu 3.45kg,,,antara bb yg sihat kat situ....n teman2 mummy panggil kamu "baby duyan" sbb ms preg kamu mmg mummy sakan gila duyan....pantang tgk!!!n daddy lgsg xmarah apa yg mummy nk mkn...daddy bwk mummy g Penang, semata2 nk bg kamu rase Nasi Kandar Line Clear...tgh2 mlm daddy bangun masakan magie utk mummy n kamu makan....lepas mkn...kemain snyap kamu kat dalam...tido lew tue yeh???tp sblm dpt mkn..dung..dang..dung..dang..kamu kick pewot mummy!!!anyway, kami sgt hapy dpt kamu...kamu sgt comel...xsgka, bila daddy "dicampor" dgn mummy = jadi la kamu!!!comel....kikikik,,,atok n opah...sgt syg kamu..kadang2 mummy n daddy kecik ati..sbb kamu dimanjakan dgn lebih..takut nnt kamu mengada2...pape pon..we love u Harith Alqish...semoga kamu jd ank yg mendengar kata,soleh, dan berjaya dlm masa depan..now daddy keje kuat cari duit utk kamu n mummy..so pls!!!xmo noty2 yeh syg...kami akan cuba bg kamu, mcm mana mak bapak org lain bg pada ank dia...kami xnk kamu ssh!!!""

10 comments:

  1. humangai badannn...tip top!!!! su, jeles nya zetty!!!! zetty now 65kg (bulan lepas) . baru 6month preggy... risau nanti xleh nak turun balik.sobssss sobbsss... kamu bg petua kat kita tau yang.... hot giler...suka!!!

    ReplyDelete
  2. su....klakola plak jihan rasa biler bacer entry kali ni paper pon..jihan tak sabar nak bacer next entry huhuhu..;)

    ReplyDelete
  3. Mrs.chenta:xde apa pon yunk..gemok je skrg!!!sure..nnt kita share sume rahsia yeh..don wory!!!lepas delivered zetty sure hot balik...tgk su,naik 24kg...gila hebat..tp skrg..da nk maintain mcm dulu..

    ReplyDelete
  4. Jihan:heheheh...xde apa yg kelako..sume realiti yg su ni da gemok..hihihih..ok2..tggu bg su masa kurus lg..nnt su updates cite n latest pic...

    ReplyDelete
  5. same here.. dina naik 24 kg masa pregnant. now dh hbs pantang baru turun 12 kg... pls laa share tips... dina pun sedih dgr comment2 laser drp org yg x memahami.. lagila dina ni time pregnant makan jaga la jugak.. bila tanya doctor.. doctor ckp hormones.. stgh org mmg akan naik bnyk masa mengandung.. =) but congrats to u dear! dah slim balik dah! =)

    ReplyDelete
  6. hi Mummy Dina!!!thx visit my page....ouhh!!ye ke...awk pon naik 24kg yeh...geram kan bila mulut2 busuk ni dok kata mcm2...tp relax dear,insyallah kurus balik!!!1 je yg kita buat..disiplin!!ms preg dulu, makan je apa yg nak..but now...sume kene sekat!!!n nasi 2 su kuragkan...next entry su janji!!!su akan share mcm mana su kurus!!!

    ReplyDelete
  7. Sue! Sgt memberi inspirasi utk reen kurus.anyway,camne bleh turun camtu skali?nie pun ala2 nk putus asa je

    ReplyDelete
  8. reen:pasti boleh!!!!!!su xwat pape pon..just pantang makan...xminum minumam manis...xmkn nasi...mkn pon smggu skali...chaiyok2!!!

    ReplyDelete
  9. kanzz!!! sape kate xleh kurus rite?? hakak ko nie yg dah beranak nak dekat 3 org nie..slagi leh makan time preggy mkn jer..suke atie ler korang nak ckp ape..sbb pastu aii tau mesti leh kurus blk..ngehngehngeh..semangat kita sama su..i loikeee!!! tunggu hakak dah bersalin t k..hakak share pic sebelum ngan selepas bersalin t..ngeeee..:)

    ReplyDelete
  10. Kak oya:okeyyyyyy...sy tggguuuuuuuu..yes kak....pedulikkn sma depa yg mulut lokong ni.....bkn depa bg kita mkn pon khan!!!!

    ReplyDelete