Thursday, October 10, 2013

KOREA : NAMI ISLAND

Assalam,

Sebenarnyer...mls da nk cite pasal Korea ni..da lapok da...tp sebabkan ramai request soh review pasal NAMI ISLAND...so gagahkan jugak jari jemari ku untuk menaip..smbil hati ni...menangis laju2.... *rindukoreasangat2 :(((

Adalah wajib ke NAMI ISLAND jika anda2 sume bercuti sakan ke Seoul, Korea.....tapi pada yg berjalan sendiri makna kata x4low memana tour guide....nk pesan....korg jgn sebut "NAMI" tapi "NA-MEH" sbb...kalu la korg nk tnya2 org2 sana...sampai lebam diorang akan kata xtau....so please sebut.... "NA-MEH ISLAND"

SERIUS lupa...n mls nk igt....xtau la hari keberapa g sini...p rasenyer weeknd...yupss...rasenyer aku g sini hari sabtu....phuueewwww!!!pls korg....take note...kalu nk berjalan dgn senang lenang...sila lah jgn pilih weeknd..pilihlah hari biasa.....nk q pjg 1 hal...then sesak....pas tu..tang nk amek gambo tu kan....cam ishhhh....kaluttt sungguhhhhh!!!nk pulak yg mmg kaki bergambar kan....lepas dia...dia..lepas dia...dia...selagi dia rase dia xcute...selagi tu dia post kat situ...smpai xsedar...yg lain da genggam penumbuk nk bg sebijik!!!kekeke

Sebabkan...hari2 kami penat....so plan asal nk bergerak ke Nami lepas subuh....bertukar ke tgh hari buta...tatkala matahari pacak ats kepala..wpon suhu dikala itu -1 ke -2....nk masak pon xsempat utk bekalan kami kat sana....makanyer...kuar dgn perot kosong....tp alhamdulillah...karipap yg mak bekalkan tu...masih elok...aku sempat panaskan balik...then bwk maggie hot cup...crackers..3 in 1 milo..coffee...wpon aku sedar..kat pulau tu...ade 1 muslim restaurant p..ank tekak kami xrela nk telan...nasi da la mcm pulut...pastu cara masak dorg...mmg xkene la ngan tekak...rela lagi aku hadap ikan pekasam...jadi utk korg2 sume...bab makanan halal kat pulau tu...usah la di gusarkan...krn ade halal food...

Korang boleh pilih samada nk naik bus atau naik train....sbb kan kami kuar lewat...so decide utk naik train...sbb kalu naik bus...kita kene g beli tiket awal pagi...coz dikhuatiri tiket habis...sbb ade yg booked on9 jugak...so kalu da kol 10@11am tu...lupakan la hajat nk naik bus tu...sbb dr kajian yg aku buat :p korg kene kuar seawal kol 7am utk dpt kan tiket bus.

Meh nak ajar sket if korg berminat nk naik bus...kalu aku la kan...kalu kita g tempat org...kalu nk luas pemandangan tu...lebeh elok jalan kaki...tapi kalu jalan kaki...xtau la bila korg leh sampai...so kalu nk rase luas jugak pandangan mata tu..lebeh baik naik busss...mmg korg leh layan pemandangan yg indah2...tempat org kan uolssss....pd org Korea...xde la indah mana pon..p sbbkan kita ni tourist....tengok org jual buah tepi jalan pon kita teruja...padahal kat malaysia ni..aku percaya...kalu korg lalu cokit tu...haram nk mandang..ye dak....hahhahahah

Cara ke Nami Island dgn menggunakan Bus:-

Kat sini ade 2 area shuttle bus, yakni 1 kat Tapgol Park(Insadong) dan lagi 1 kat Jamsil.


  • Naik Subway Line 1, turun Jonggak Station exit 3. Jalan terus smpai korang nampak bangunan besar then amek kiri. Korang boleh nampak da bus paking sebelah kanan jalan. opss...lg 1...dia betol2 sebelah Tapgol Park and seberang jalan tu ade Starbucks. Then korg nmpk da Naminara Republic Embassy. Naik tgkat 3 n beli tiket kat situ k...or else korg leh call no. ni +82-2-753-1247, no worries...dorg leh speaking...hihih


- Harga tiket pegi balik KRW 15,000. If termasuk ferry nk ke Nami Island jadik KRW 23,000. Kalu nk tau lebeh lanjut korg bley tgk kat website dorg http://www.namisum.com/

Cara ke 2:-


  • If korg nk naik dr Jamsil. Naik subway (line 2 @ 8) exit 4. Jalan teros smpai nampak Lotte Mart sebelah kiri. Korang akan nmpk bus tu berator dgn lurusnyer depan Lotte Mart. Harga sama je mcm naik kat Tapgol Park Insadong. 


***Tiket bus yg korg beli akan disertakan dgn no. kerusi...so sblm nk pilih kusi tu...tgk dulu no. kusi korg...jgn wat malu org Malaysia noooo....heheh. Perjalanan amek masa dlm 2jam.

Cara ke Nami Island naik KORAIL/TRAIN/KETAPI:-

Nahhhhh....kami pilih naik subway@korail memandang kan ia lebeh mudah...cepat...dan laju....kekeke


  • Naik Subway line 1 dan turun di stetsen Cheongyangni. Sesampai je uolsss kat stesen ni....korg ikot singboard ke "STESEN KERETAPI CHEONGNANGYI" ini utk stesen ketapi Jenis KORAIL lak...yg td korg naik tu jenis subway...kalu kat Malaysia ni...subway ni cam utk bandar lebeh kurg Star LRT&Putra LRT...Korail lak utk luar dr bandar lebeh kurang KOMUTER...tp dia xsempot n mengah cam komuter..laju uolsss....mcm ERL!!! ...if xsalah...nk ke BUSAN pon leh naik KORAIL ni.....
Penulis di hadapan STESEN CHEONGYANGNI :PPPP



  • Korang naik ats tu....g beli tiket kat mesin tiket dia yg berderet kat tepi tu. Sehala tiket dia KWN 3,800. Korang xboleh beli dua hala tros...so balik nnt kalu hajat naik KORAIL...kene beli tiket lain kat tempat yg korg turun tu. So, beli tiket untuk ke STESEN GAPYEONG . ***tapi kami xbeli pon tiket...sbb kami dok pikiaq card subway tu boleh guna kat KORAIL...smpai pertengahan jln..inspectror dia dtg chk sorg2 mntk tiket...dgn gentle kami laki bini tunjuk card subway...konpiden sgt. lagi terok dia xpaham english. so kami guna bahasa isyarat...hehehe....dia kuarkan machine kat poket suar dia...pas tu..tekan2..then kuar 1tiket...then dia mntk kami duit....kita org org byr mcm yg machine tu tunjok...price jadi triple sbb umpamanyer sbg denda sbb xbeli tiket awal td.... -sigh- So please kekwn...beli tiket anda ni Stesen Cheongyangni. Perjalan amek masa dalam sejam lebeh. Pon bolej jadik ke 2jam....lebih kurg bus jugak la...
STESEN GAPYEONG
Penulis curik dr en. Google :p

  • Sesampai je kat Stesen Gapyeong...Korg kuar je dr situ...korg akan nmpk berderet cab berator mntk dinaik utk dihantar ke jetty nami island.
Lihatlah di belakang penulis...berderet cab berator..bus pon hadeee...

  • Driver cab tu mmg tau da...korg nk ke jetty, sbb kebanyakan org yg turun kat stetsen ni..mmg nak ke NAMI ISLAND. Tambang cab lebeh kurang KRW 4,000. So ckp je la... " jetty please" korg xyah nk ckp pjg lebar..sbb telinga dorg hanya akan faham "JETTY" 

  • Sesampai je ke Jetty Nami Island....korg kene beli tiket utk melawat ke pulau tu. Harga tiket KRW 8,000 UTK PERGI N BALIK. tapi korg ade cara lain...
Korang bley naik benda alah ni jugak....
Sumber dr Google
xtau berapa harga...sbb xde minat nk naik...kekek

Kaunter Tiket kat Jetty Nami Island.


Meh layan gambar2 kami kat Nami Island....







Kami difahamkan, ni la salah satu tempat yg wajib korg singgah kat Nami Island ni..
Tempat yg dorg shooting utk cite WINTER SONATA....


Teheeeee....mcm terencat main salji...hahaha


Thx so Much love....muuahhhh...i luv u....

hurm.....habis da korg berjln...sila lah naik ferry dan balik semula ke jety...pon sama...korg leh pilih nk naik bus...or amek cab balik....then ke stetsen Gapyeong.Tapi last bus, kol 6pm...mcm biasa la...balik tu...korg pergi la balik ke tempat asal mu yer....kalu yg naik Korail tu....g la balik ke Stesen CHEONGNANGYI...

Well....sebenarnyer kan....bnyk lagi tempat yg kami xsempat jelajah ms kat pulau tu...sbb iainyer terlalu luassssss.....dalam keadaan cuaca yg sgt sejokkk beku....mmg xlarat da nk jalan...rugi???xpon...sbb puas je..lg pon...nnt boleh dtg lg kan b??Hahahahah...pheuwwww....harusss....wajib dtg lg....kalu ke sini...mmg korg akan habiskan masa 1hr tu kan pulau ni....pheuwww....laparrrrr......so kami bergegas balik Hostel...n masak..telor dadar n sardin sgt layannnn.....

Till then uolsss.....jumpa lagi next entry yeh.....

*looking forward for next trip...tick tock!!!

Thursday, July 4, 2013

Rahsia Saya Kekal Langsing!!!!!!!

Assalam & Hi,

EICEHHH.....tajok lgsg xbley bla kan!!!!!kalu nk muntah...sila kan muntah skrg...jgn ditahan2,,,kelak memakan diri nnt....kekekekek

Sejak dua menjak ni...ramai la kekwn fb...yg dok pm tnya..."apakah rahsia su kekal langsing mcm skrg...share2 la...."bila da ramai tnya...rase cam ponat la ha nk ulang2 cerita...kadang aku copy paste je dr msg sblm ni...sbb nk cite balik..type balik 1-1 ngan kelajuan hp yg da darurat...then tetiba dia kabur...!!!omakkaiii...rase nk ku baling je,,,p kalu baling...aku jugak yg rugi,,,p skrg tidak lg...sbb da dpt hp baru...tq daddy aqish,,,,hihih

Nak kurus mcm skrg bukan senang uolss....bnyk yg aku korban kan....nk kata hebat tu...xde la kot...sbb ade je kekwn aku yg lain...dlm ms 44hr tu,,,da dpt figure yg lama...p aku mkn thn gak la...kalu dikira2...betol2 boleh sarung jeans lelama yg size 25/26 tu,,,,time aqish da nk msk 1y4m cam gitu la....br leh selesa..sblm tu..boleh jugak sarung,,,,p nauzubillah!!!kalu masuk public toilet...mmg wat malu kaum...org dr luar 2 dgr...mcm kan aku ni kat dlm tgh bertumbuk...mau x!!!seksa gila nk sarung naik ke ats...dr tang peha ke ats...kadang smpai tersepak2 pintu toilet.....hahahahhahahaahh!!!!punya la bersungguh kan nk sarung!!!!!

Rase bersalah pulak x share ngan korg...sbb ade yg tnya2,,,aku ade amek pape pil diet x???then bila jwb xde...dorg rase xpuas hati....haishh...mcm mana ke nk kata yer...kalu da xamek tu...makanyer xamek la....ok..cite dia gini!!!meh dekat sini....senang sket nk cite....

ok!!!

Kalu korg 4low blog aku ni...diawal post lepas aku bersalin tu... click sini " http://kisahcintakita-suriadzul.blogspot.com/2011/11/saya-sudah-hilang-22kg.html " if korg tertinggal atau xperasan...aku da share,,,n da perjelaskan dgn terang...punca mengapa dan kenapa aku cpt kurus!!!!xde sebab musibab lain...hnya disebabkan oleh NONA ROGUY semata!!!!!

Percaya atau tidak...sampai skrg aku masih lg makan NR ni...tp bukan la set bersalin dia....NR ni bukan hnya semata2 set bersalin...dia jugak ade jual brg2 lain..penjagaan dalaman wanita selepas bersalin....i tell u what!!!!the result is super excellent....xperlu aku nk terangkn dgn jelas...cukop aku katakan....laki aku berpuas hati dgn duit yg dia telah laburkan utk pembelian NR ni....

Meh nk bg tau apa yg aku masih amalkan smpai skrg....

Sehingga kini....yakni 21hb ni,,,Aqish genap 2tahun,,,maka 2sudah berlalu....tp aku tetap maintain  amek NR...

Ni jadual makan NR bagi yg tidak lawas...means ade mslh sembelit...ssh nk membuang la senang cite!!!kadang 2-3hr pon xmembuang...jd ni program utk anda.. :-

  • Hari ke-9, start macam dari hari pertama.
  • Start dari dosej yang paling rendah. Kalau tahap kelawasan membuang tidak memuaskan, baru tambah dosej.
  • Untuk PHYTOX, sila berhenti makan ketika period dan sambung Phyto Cleanse Plus/Phyto Cleanse/Phyto Natal dan Air Akar Herbanika. Mula balik Phytox selepas hari ke-5 period.

*Sila ikuti Program Intensif diatas ini setiap hari tanpa rehat sehingga 2 minggu atau 1 bulan berturutan atau sehingga berjaya menurunkan berat badan anda!

Dan ini pula utk program diet bersama NR bg mereka yg lawas...asal mkn je membuang..asal mkn je nk cr toilet...nah!!!ini program diet utk anda :-
  • Hari ke-9, start macam dari hari pertama.
  • Start dari dosej yang paling rendah. Kalau tahap kelawasan membuang tidak memuaskan, baru tambah dosej.
  • Untuk PHYTOX, sila berhenti makan ketika period dan sambung Phyto Cleanse Plus/Phyto Cleanse/Phyto Natal dan Air Akar Herbanika. Mula balik Phytox selepas hari ke-5 period.

*Sila ikuti Program Intensif diatas ini setiap hari tanpa rehat sehingga 2 minggu atau 1 bulan berturutan atau sehingga berjaya menurunkan berat badan anda!

Trostrang ckp....cost dia agak tggi berbanding dgn pil2 diet @ supplement yg lain!!!tp kene igt...ni bukan semata2 utk kurus!!!!tp utk penjagaan dalaman korg...kalu takat kurus je lebeh...p service dalaman out,,,xguna gak betol x...kilang nk guna lama...jd kalu korg berhabis ke baju,,,ke bag mahal2...so utk kesihatan kita...apa lah salahnyer kan kita berhabis....p utk aku...Alhamdulillah...suami aku sentiasa sokong and menjadi penderma aku yg setia....

Tapi korg!!!pelis la...maintain n displin...walau apa produk skali pon yg korg makan atau amalkan..p kalu xmaintain...sia2 sume tu...jgn mengharapkan sesuatu tu berlaku dgn cpt..kalu kita sndiri xde displin diri...pengawalan makan..dr segi kuantiti amat penting yer sahabat2!!!elakkan makanan yg manis2...pegambilan makanan berat selepas pukul 7pm adalah satu kesalahan yg bsr....sesakali kalu teringin...cam terjebak ngan makan malam dan agendanyer menarik...maka!!!jamah la ia...jgn ditenung2 shj.. :)))) tp igt!!!lepas tu...diet kaw2 utk smggu....

Bagi aku yg da amalkan bnda ni selama 2thn...aku da xikot jadual ats tu....aku akan skip2 2-3hr....tp utk korg yg baru nk mula ni...sila lah amalkan jadual tersebut,,,tp sila igt...jadual ni amat berkesan utk mereka yg br shj melahirkan ank...bg mereka yg anknya telah pon mencecah sethn keats...ia masih ttp berkesan...ttp agak makan masa sedikit!!!!

****aku bukan la agent @ juru ckp bg pihak NONA ROGUY!!!tiada lgsg imbuhan mahupon insentif dr pihak NR!!!ttp...bercelotehnyer aku disini...adalah utk berkongsi kecantikkan aku bersama korg!!!!abaikan...pujian keats diri sndiri itu...hahah...

SEMOGA BERJAYA UOLSSSSS!!!!anythg just pm aku k!!!!


Gambar bertarikh 29/June/2013


Gambar bertarikh hr ini : 4/July/2013



X igt bila tarikh!!!p yg pasti...bj merah tu aku!!!!hahahahah

Thursday, June 13, 2013

Bila PHD Bertamu Di Jiwa Dan Sanubari...

Assalam & Hi,

Lama sungguh da xupdate belog kan????mmg tahap kerajinan nk update belog tu da malap...bila dtg mood...mula la...ade je yg xsempat...br on lappy...aqish da bgn tido...br nk mulakan ayat...aqish mntk vitagen...fav aqish tu... Jadi jgn ditanya kenapa aku da xupdate belog...

Xsangka, rupenyer aku ni ade jugak peminat. Rupenyer ade je permerhati yg sentiasa memerhatikan aku...???Wakakaka....ini bukan aku yg perasan...tp mmg begitu la kenyataannyer...

Dalam seminggu dua ni...aku tersangat la stress dgn org2 sekeliling aku...aku xtau nk mulakan cerita ni mcm mana..xtau nk share ngan korg mcm mana...sbb aku takut2 nnt...korg akan salah fhm...kot la korg pon sama je nnt dgn org2 yg aku stress ni...but hopefully u guys not!!!

ok!!!

Kadang2, bila kita berkawan...dalam xsedar sbnrnyer mereka ini ade tersimpan dan terbuku di dalam hati dgn perasaan yg -ve...dalam diam..mereka ceburikan kebahagiaan, kesenangan, dan kemewahan yg kita ade. Walaupon, dari mimik muka mereka ini..umpama nur cahaya dr syurga..tp kenyataannya umpama bunga api yg meletop di kala malam merdeka dan new year eve....

Aku xckp aku suci...aku xckp aku xpenah dengki atau iri dgn org...tipu la kalu kita xdengki bila kita tgk org gaji 15-20k sebulan..tiap2 bulan msk Chanel..sebat 3-4bag....tipu la kan..kalu kita xdengki...betol x???tp dengki aku..takat tu je la...kebiasaan nyer..yg tau aku dengki pon..laki aku je...dan yg melayan dengki aku pon..laki aku je...tp aku xbiarkan dengki tu..utk merosakkan hbgn kawan yg da terjalin...aku xde la sampai tahap xnk tego...tahap nk sebarkan berita2 yg hnya ditayangkan di sinetron astro ria jam 6.30pm....xde la!!!seyes xde smpai cam tu...sebaliknya..aku tros direct je ckp...."wehhh...seyes aku jelesss ngan ko ni..msk chanel 3-4x sebulan..msk bkn berlenggang..tp bawak hasil...aku ni kalu masuk...bila kuar tu...bag aqish jugak la yg aku bwk kuar....xhado la chanel lg...maybe kalu kasut aku da tukar size 9...maybe laki aku belikan..sbb wat masa skrg ni..masih lagi vincci size 6..." so rasenyer...pengakuan dengki dgn jujur tu..dpt hilangkan stress aku yg nk lg bag chanel ni....hahahahhahah...

Masalah dgn kawan2 opis ni...mmg kat mana2 aku keje...mmg aku akan berdepan dgn masalah mcm ni...tp kali ni...sumpah marha kaya hebat wa ckp lu...tahap super saya kehebatannya...kalu bola dragon ball hnya 7biji dlm tv..p kalu aku ni...tahap dia..bola dragon ball tu boleh jadi 10bj....ha,,,hebat ke xhebat..nk kene cr lg 3biji bola dragon tu....

Kadang2 aku terpk...kenapa mereka perlu mempertikaikan apa yg aku pakai...apa yg aku ade...dan apa yg aku beli???KENAPA???a big question mark there???KENAPA??????kenapa kalu ko drpd jalan kaki...tetiba ko naik BMW 7series..aku xpenah pon nk heran??kenapa??sebab..pada aku...ko jalan kaki ke..ko naik bm ke...itu harta bukan aku yg punyer...dan yg penting..ko xketok umh aku utk mntk duit?jadi utk apa aku pertikaikan...utk apa???

Dengki kalu ditambah dgn rekaan cerita, dan fitnah..mmg sedap didgr!!!!tp bila smpai tuan punyer badan dpt tahu,,,mmg malang utk ko!!!!bila di dengar bunyi nyer mmg kelaka...tp pada aku..da xde kelakarnyer lagi...kalu smpai tahap...aku dtg keje tiap pagi pon...ko pegi check kete aku tu..da cuci ke belom...lepas tu..chk pulak blog aku...ade x aku uar2kan apa yg aku dpt...jd bila aku xbuat sume tu..maka timbul la cerita2 sinetron ni....

Pada aku la kan...kita xperlu nk memandang rendah pd seseorg...duit dia kat bank...ko xpenah tahu...sbb dia xpenah nk print screen bg ko tgk...dan kalu makcik tukang cuci tu...balik keje boleh naik honda city...knapa ko yg pencacai ni...xboleh naik Q7???knpa ko nk mempertikaikan..mampu ke tukang cuci pakai honda???ehhh...y not???kenapa tidak...kita xtau yg makcik ni..silap2 perjuang MLM yg berjaya...jd tukang cuci sbb nk elak jaga cucu..mn kita tau kan...nk mntk jd clerk...xboleh da...kecuali makcik ni buat botox...

Kenapa, bila sesorg tu..transform kan diri dia...dr hanya kancil ke AUDI A4..kenapa mesti ko nk mempertikaikan bahawa kereta tersebut adalah kereta pinjam??mmg la pinjam...tp pinjam ngan bank..bkn pinjam ngan abah kawww....perlu ke dia tampal agreement bank/geran kete tu kat kete..atau perlu ke dia wat copy dan edarkan pada kwn2 opis?perlu ke?perlu ke ko chk kete dia tiap2 pg utk tau da cuci ke x..ouhhh "berkeladak"?perlu ke ko pergi chk dgn teman2 rapat dia..yg kete tu sah ke tidak dia punyer???perlu ke ko mengkaji pendapatan suami dia..samada mampu atau tidak utk membayar monthly kereta tersebut..??perlu ke persoal kan..."kalu betol kete dia...knpa xcite kat blog pon?then xde pon upload kat fb?" ???perlu ke ????aku rase xperlu sume tu...sbb ank ko kat umh lebeh memerlukan ko...dia menanti ko utk mengambil nyer di rumh pengasuh....

Rase sedeh sgt bila benda2 mcm ni ditimbulkan...bila kita jalan kaki org hina kita...bila kita lebeh dr dia...dia kata mcm2...jadi dia nk kita ni mcm dia la kot kan???xkn aku nk ikot ko ade scandal..sementara suami kau berjuang utk negara....opsss...terlepas mak...tp knpa kita mesti nk ikot org...knpa kita xjd diri kita sndiri...???

Paling sedeh...bila yg xde kene mngena..sibuk2 nk jd penyedap cerita,,,hai la manusia....well...manusia2 ni...sume da xde dlm fb aku....kalu ade pon...sudah ku restricted kan dikau!!!!

Tp aku xlupa..yg ko sentiasa terjah belog aku ni...jadi...bebelan ku ini...hanya utk ko sahabatku...semoga kehidupan ko lebeh aman, makmur dan sejahtera...ehhhehh...da mcm lagu negaraku pulak yer...

***audi a4, makcik cuci, bmw 7series, dragon ball 10bj...hanyalah penyedap cerita...xde kene mengena pon sbrnyer...hehehe


Saje nk share..bj nikah nyer aku...da mula longgar!!!mcm nk kene alter...hehehe...jgn PHD lg okey...



Monday, March 18, 2013

Winter Sonata De Korea.....

Salam&Hi uolssss....

Genap sebulan da aku blik dr bercuti....hajat hati balik2 tu nk la update sket2 n share2 kisah kami di Korea...tp xdan....mntk maap la yer....

Pada awalnye...Korea ni bkn la destinasi pilihan suami aku....kalu ikotkan...aku pendam nk g sini dr tahun 2005 lg...ms aku study dulu...ms tu, kolej aku ade wat study vacation ke Korea...P sbbkan halangan dr boypren, cheq xjadik p!!!la ni bopren cheq da jadik suami cheq yg sah...xsia2 cheq ikot ckp dia...pasai da jd laki...kalu idak...cheq bako smpai rentung!!!hahahahah

So, plan nk bercuti ni..laki aku da bg tau 3bulan sblm tarikh nk fly...dia call dr opis..n soh aku chk flight..n pilihla nk g mana2...dia ikot kan sajo....so ms 2...Korea da xmain sgt dlm kepala....biasa la manusia kan...bila da bg peha nk kepala...hahahaha...so tros ckp...."hahah,,,ye ke b??serius...ok..ayg nk g Europe pls..nk g Paris+London..." dia balik je dr keje....dia setuju  nk p London ...tp ade 1 mslah...dia ckp xleh bwk Aqish...sbb winter n aqish pon kechik lg...just berdua je...so bila pk2 balik...mcm xbebaloi nk g sana xbwk ank...kita bkn org kaya yg mampu nk g sana bnyk kali...so if da g skali..xmungkin laki aku nk g lagi kan...kang kalu aqish ajak p sana...nk ckp apa??so aku sndiri yg batal trip g sana..wpon hati ni sedekit frust...da berangan da nk bergambar kat Eiffel Tower korg......

So pk punyer pk...sbb kan ms tu...mmg da set...nk rase suasana musim salju tu....google dan sebgainyer...aku ckp nk p KOREA....!!da aku bilang..dia xnk...dia nk p Melbourne...haiyooo...so ms ni aku main peranan....aku flashback mind dia...aku highlite kan balik minda dia...aku ckp "b...igt x jnji b ngan ayg..ayg failed final paper ayg sbb xikot trip g Korea...b janji nk bwk ayg kan??igt x.....???? dia tros diam....

Masalah utama laki aku xnk p Korea ni bkn apa...p sbbkan ssh nk dptkan makanan halal...n ssh nk berkomunikasi...kalah ayam itik kalu nk sembang ngan dorg ni....so aku ckp,tu xjd mslh...serahkan sume tu kat aku,,,aku akan pastikan trip ni yg paling heaven dia akan rase...hahahahah!!!

Bila dia da setuju..maka mula la operasi membuat ketas keje...hampir 2 bulan aku tido lewat hnya semata2 nk study pasal Korea...tnya kekwn yg da penah pegi...google..dan akhirnyer..smggu sblm pegi tu...sume aku da siapkan...jadual berjln ms kat sana...makan...transport n lain2...ops!!lupa nk nyatakan disini..kami xikot mana2 travel agency mahupon tour guide..jd aku tegaskan disini...aku la Tour Guide utk trip ke Korea ni...

Kami bergerak ke sana pada 13/Feb dan pulang semula pada 18/feb..perjalan mengambil masa lebeh kurang 6jam...dan masa Korea cepat 1jam dr waktu kita di Malaysia...Tepat jam 7.50am waktu Korea...kami sampai di Incheon Airport....Alhamdulillah!!!n tros hinggap 1ciuman kecil kat pipi laki aku..."thx b bwk ayg dtg sini....dream come true..." lepas da settle urusan custom sume...melangkah la kami ke pintu gerbang airport!!!!wahhh....gila gentle...xpakai winter coat n hnya berkasut biasa kami redah...kuar2 je...sejok smpai ke hati!!!omakkkaiii...boleh mati beku mcm ni....geledah bag...tukar apa yg ptt....ms kuar je dr pintu flight tu...kami perasan sume org da geledah bag masing2...tukar pakai boots...pakai winter coat...p kami x!!!so bila da kuar pintu airport br sedar...kenapa n mengapa mereka kelam kabut utk berbuat demikian...hahah...

Kalu ikot pada plan asal...aku nk naik Arex...lrt dorg dr airport...so dr Arex br la bertukar ke subway utk menuju ke hostel kami...tp sbbkn bag kami gedabak..n perlu transfer dr 1ine ke line train yg lain..maka kami naik Limousine...cost dia lebeh kurg RM180 utk 2org...rase tu yg paling murah da kami dapt..kalu naik Arex+subway...cost xsmpai rm20 pon....

Wah!!!teruja....sana sini salji membeku....perjalanan amek ms dlm sejam dr airport ke hostel...tp i tell u...jammed dia...kalah Malaysia....Ya Allah....aku smpai baring dlm limo tu...xtahan....kematu da...penat naik flight pon xhbs lg...maka sbbkan jam tu..perjalan jd 3jam.....n!!!paling sedeh...driver tu sndiri sesat n xtau kat mana lokasi hostel aku nk tido tu...lg 1 mslh... Tau x!!!kelewatan ni, da mencacatkan tugas aku sbg Tour Guide...dia da ganggu jadual aku...demmmmm!!!!Nasib customer aku sorg je....hahaha :))

Maka plan asal nk kuar berjln kol 3pm..terlajak smpai ke 6pm...sbb nmpk je katil..2-2 overdoss... so, 1st place yg kami visit "Namsam Tower" & "Bear Museum"  aku xrase rugi jugak..sbb aku dpt rase suasana waktu siang..n mlm...diikotkan mlm lg best...korg leh nmpk bandar Seoul cantik gile dr ats tu...lampu2 neon yg gemerlapan n pencahayaan yg romantik...seolah2 namsan tu..ko yg punyer!!!

Cara2 ke  Namsan Tower: (Bear Museum berjiran je ngan Namsan Tower)


  1. Take Subway to Myeondong Station 
  2. Exit 2@3
  3. Walk pass 7-eleven & GS-25 (on ur right)
  4. Walk hill (Namsan GuestHouse)
  5. Namsam Tower Cable Car
Korang boleh pilih sama de nk naik cable car atau jln kaki!!!if korg rase korg gagah...g la mendaki tu ha...tggiiiiiiiiii woiiiiiiiii....2jam br smpai kot....aku naik cable...igt da naik cable tros la smpai tower..tp kene menapak lg ank tgga..pengsan!!!!mmg kalu ade ank kechik..aku cadangkan...korg g ikot tour guide je la yeh...jgn ikot cara kami...


Jujur aku kata...aku sendiri xcaya yg aku mampu utk berdikari kat sana...dr sangkaan n jangkaan kekwn..ramai beranggapan kami akn sesat...sbb kata mereka...subway sana xmcm Lrt kita...yes!!!!aku akui..itu mmg betol...korg tau...dorg ade lebeh kurg 12line...kita kat sini..2lane je...tp percaya pada diri sndiri itu penting...biarla apa yg nk dikata..dorg kata je pandai...meh sini smbil berkata2 tu..bg sponser sket aku naik cab!!!hahahah....

aku share sket tips dia yeh :


  1. Dapatkan Subway map kat counter ticket
  2. Untuk permulaan tnya dulu...bagaimana, dan macamana  utk ke destinasi yg korg nk tuju tu kat staff subway...biasanyer staff sini boleh la..so-so la english dorg...masih leh faham....
  3. Bila dia da explain...cer korg study kejap map tu dlm 30mnt...go thru each place yg korg nk g tu.
  4. Buat note siap2...sbb apa yg dorg explain masih fresh...jd korg xbuang masa lg utk tnya bnda yg sama di lain hari..
  5. Betol x tipu!!!Map tu mmg jelas da..xde tipu2...mmg xkn temberang korg...bila korg fhm...korg mmg xkn sesat..n korg akan jumpa n tau mcm mana nk g tmpat yg nk dituju tu tanpa perlu tnya2 org lagi,,,jji map tu sentiasa kat tgn korg...aku genggam map tu..smpai jd belacan da...hancorr...barai sblm nk balik...hahah
ps: Map tu bkn dlm korea je...tapi juga english!!!!so what????trust me...u can....

Korea ni mudah je sbnrnyer,,,pada yg xpenah pegi,,n xpenah berjln sndiri..mmg korg anggap ssh..sbb korg xcuba..n xtau...tp bila da cuba..da tau...korg akan rase..bergerak sndiri lebeh mudah dr ikot agency...u have your own schedule.. n u can manage ur self!!!xterikat ngan time dorg...kol 7@8am da nk kuar hotel..kami kol 12@1pm br kuar...pon masih sempat pegi sume place...

Meh nk tayang pic kami masa di Namsan Tower:-


Nampak x??well masa ni sgt menguji stamina korg...berjalan naik bukit lebeh kurg 1km kot


laparrrrr..hahaha...


Kalu kat Malaysia..lebeh kurg KL Tower je...


Bear Museum


Bila msk je sini...terpk..kalu la aqish ade,,,macam mana ke
gaya kalu dia mntk nk bwk bear ni balik!!!mampoiiiii...

well...sekian utk kali ni...nnt aku share lg k...aqish da bgn!!!

psttt2 : masa nk balik dr Namsan...kami sesatttt!!!!!urghhhhh..sbb gatai xnaik cable...haha...nasib jumpa cab..tahan n mnta dia antar kami ke Myeongdong Subway...