Thursday, October 10, 2013

KOREA : NAMI ISLAND

Assalam,

Sebenarnyer...mls da nk cite pasal Korea ni..da lapok da...tp sebabkan ramai request soh review pasal NAMI ISLAND...so gagahkan jugak jari jemari ku untuk menaip..smbil hati ni...menangis laju2.... *rindukoreasangat2 :(((

Adalah wajib ke NAMI ISLAND jika anda2 sume bercuti sakan ke Seoul, Korea.....tapi pada yg berjalan sendiri makna kata x4low memana tour guide....nk pesan....korg jgn sebut "NAMI" tapi "NA-MEH" sbb...kalu la korg nk tnya2 org2 sana...sampai lebam diorang akan kata xtau....so please sebut.... "NA-MEH ISLAND"

SERIUS lupa...n mls nk igt....xtau la hari keberapa g sini...p rasenyer weeknd...yupss...rasenyer aku g sini hari sabtu....phuueewwww!!!pls korg....take note...kalu nk berjalan dgn senang lenang...sila lah jgn pilih weeknd..pilihlah hari biasa.....nk q pjg 1 hal...then sesak....pas tu..tang nk amek gambo tu kan....cam ishhhh....kaluttt sungguhhhhh!!!nk pulak yg mmg kaki bergambar kan....lepas dia...dia..lepas dia...dia...selagi dia rase dia xcute...selagi tu dia post kat situ...smpai xsedar...yg lain da genggam penumbuk nk bg sebijik!!!kekeke

Sebabkan...hari2 kami penat....so plan asal nk bergerak ke Nami lepas subuh....bertukar ke tgh hari buta...tatkala matahari pacak ats kepala..wpon suhu dikala itu -1 ke -2....nk masak pon xsempat utk bekalan kami kat sana....makanyer...kuar dgn perot kosong....tp alhamdulillah...karipap yg mak bekalkan tu...masih elok...aku sempat panaskan balik...then bwk maggie hot cup...crackers..3 in 1 milo..coffee...wpon aku sedar..kat pulau tu...ade 1 muslim restaurant p..ank tekak kami xrela nk telan...nasi da la mcm pulut...pastu cara masak dorg...mmg xkene la ngan tekak...rela lagi aku hadap ikan pekasam...jadi utk korg2 sume...bab makanan halal kat pulau tu...usah la di gusarkan...krn ade halal food...

Korang boleh pilih samada nk naik bus atau naik train....sbb kan kami kuar lewat...so decide utk naik train...sbb kalu naik bus...kita kene g beli tiket awal pagi...coz dikhuatiri tiket habis...sbb ade yg booked on9 jugak...so kalu da kol 10@11am tu...lupakan la hajat nk naik bus tu...sbb dr kajian yg aku buat :p korg kene kuar seawal kol 7am utk dpt kan tiket bus.

Meh nak ajar sket if korg berminat nk naik bus...kalu aku la kan...kalu kita g tempat org...kalu nk luas pemandangan tu...lebeh elok jalan kaki...tapi kalu jalan kaki...xtau la bila korg leh sampai...so kalu nk rase luas jugak pandangan mata tu..lebeh baik naik busss...mmg korg leh layan pemandangan yg indah2...tempat org kan uolssss....pd org Korea...xde la indah mana pon..p sbbkan kita ni tourist....tengok org jual buah tepi jalan pon kita teruja...padahal kat malaysia ni..aku percaya...kalu korg lalu cokit tu...haram nk mandang..ye dak....hahhahahah

Cara ke Nami Island dgn menggunakan Bus:-

Kat sini ade 2 area shuttle bus, yakni 1 kat Tapgol Park(Insadong) dan lagi 1 kat Jamsil.


  • Naik Subway Line 1, turun Jonggak Station exit 3. Jalan terus smpai korang nampak bangunan besar then amek kiri. Korang boleh nampak da bus paking sebelah kanan jalan. opss...lg 1...dia betol2 sebelah Tapgol Park and seberang jalan tu ade Starbucks. Then korg nmpk da Naminara Republic Embassy. Naik tgkat 3 n beli tiket kat situ k...or else korg leh call no. ni +82-2-753-1247, no worries...dorg leh speaking...hihih


- Harga tiket pegi balik KRW 15,000. If termasuk ferry nk ke Nami Island jadik KRW 23,000. Kalu nk tau lebeh lanjut korg bley tgk kat website dorg http://www.namisum.com/

Cara ke 2:-


  • If korg nk naik dr Jamsil. Naik subway (line 2 @ 8) exit 4. Jalan teros smpai nampak Lotte Mart sebelah kiri. Korang akan nmpk bus tu berator dgn lurusnyer depan Lotte Mart. Harga sama je mcm naik kat Tapgol Park Insadong. 


***Tiket bus yg korg beli akan disertakan dgn no. kerusi...so sblm nk pilih kusi tu...tgk dulu no. kusi korg...jgn wat malu org Malaysia noooo....heheh. Perjalanan amek masa dlm 2jam.

Cara ke Nami Island naik KORAIL/TRAIN/KETAPI:-

Nahhhhh....kami pilih naik subway@korail memandang kan ia lebeh mudah...cepat...dan laju....kekeke


  • Naik Subway line 1 dan turun di stetsen Cheongyangni. Sesampai je uolsss kat stesen ni....korg ikot singboard ke "STESEN KERETAPI CHEONGNANGYI" ini utk stesen ketapi Jenis KORAIL lak...yg td korg naik tu jenis subway...kalu kat Malaysia ni...subway ni cam utk bandar lebeh kurg Star LRT&Putra LRT...Korail lak utk luar dr bandar lebeh kurang KOMUTER...tp dia xsempot n mengah cam komuter..laju uolsss....mcm ERL!!! ...if xsalah...nk ke BUSAN pon leh naik KORAIL ni.....
Penulis di hadapan STESEN CHEONGYANGNI :PPPP



  • Korang naik ats tu....g beli tiket kat mesin tiket dia yg berderet kat tepi tu. Sehala tiket dia KWN 3,800. Korang xboleh beli dua hala tros...so balik nnt kalu hajat naik KORAIL...kene beli tiket lain kat tempat yg korg turun tu. So, beli tiket untuk ke STESEN GAPYEONG . ***tapi kami xbeli pon tiket...sbb kami dok pikiaq card subway tu boleh guna kat KORAIL...smpai pertengahan jln..inspectror dia dtg chk sorg2 mntk tiket...dgn gentle kami laki bini tunjuk card subway...konpiden sgt. lagi terok dia xpaham english. so kami guna bahasa isyarat...hehehe....dia kuarkan machine kat poket suar dia...pas tu..tekan2..then kuar 1tiket...then dia mntk kami duit....kita org org byr mcm yg machine tu tunjok...price jadi triple sbb umpamanyer sbg denda sbb xbeli tiket awal td.... -sigh- So please kekwn...beli tiket anda ni Stesen Cheongyangni. Perjalan amek masa dalam sejam lebeh. Pon bolej jadik ke 2jam....lebih kurg bus jugak la...
STESEN GAPYEONG
Penulis curik dr en. Google :p

  • Sesampai je kat Stesen Gapyeong...Korg kuar je dr situ...korg akan nmpk berderet cab berator mntk dinaik utk dihantar ke jetty nami island.
Lihatlah di belakang penulis...berderet cab berator..bus pon hadeee...

  • Driver cab tu mmg tau da...korg nk ke jetty, sbb kebanyakan org yg turun kat stetsen ni..mmg nak ke NAMI ISLAND. Tambang cab lebeh kurang KRW 4,000. So ckp je la... " jetty please" korg xyah nk ckp pjg lebar..sbb telinga dorg hanya akan faham "JETTY" 

  • Sesampai je ke Jetty Nami Island....korg kene beli tiket utk melawat ke pulau tu. Harga tiket KRW 8,000 UTK PERGI N BALIK. tapi korg ade cara lain...
Korang bley naik benda alah ni jugak....
Sumber dr Google
xtau berapa harga...sbb xde minat nk naik...kekek

Kaunter Tiket kat Jetty Nami Island.


Meh layan gambar2 kami kat Nami Island....







Kami difahamkan, ni la salah satu tempat yg wajib korg singgah kat Nami Island ni..
Tempat yg dorg shooting utk cite WINTER SONATA....


Teheeeee....mcm terencat main salji...hahaha


Thx so Much love....muuahhhh...i luv u....

hurm.....habis da korg berjln...sila lah naik ferry dan balik semula ke jety...pon sama...korg leh pilih nk naik bus...or amek cab balik....then ke stetsen Gapyeong.Tapi last bus, kol 6pm...mcm biasa la...balik tu...korg pergi la balik ke tempat asal mu yer....kalu yg naik Korail tu....g la balik ke Stesen CHEONGNANGYI...

Well....sebenarnyer kan....bnyk lagi tempat yg kami xsempat jelajah ms kat pulau tu...sbb iainyer terlalu luassssss.....dalam keadaan cuaca yg sgt sejokkk beku....mmg xlarat da nk jalan...rugi???xpon...sbb puas je..lg pon...nnt boleh dtg lg kan b??Hahahahah...pheuwwww....harusss....wajib dtg lg....kalu ke sini...mmg korg akan habiskan masa 1hr tu kan pulau ni....pheuwww....laparrrrr......so kami bergegas balik Hostel...n masak..telor dadar n sardin sgt layannnn.....

Till then uolsss.....jumpa lagi next entry yeh.....

*looking forward for next trip...tick tock!!!

4 comments:

  1. wah bestnya sue..masa sue pegi ni bulan bape..siap ada salji lagi..best sungguh..tapi comel xtahan sejuk lah huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHEH....su g february 2013 ritu....ha..ahhh sejokkkk sgt...seyesss....bnyk kali gak la su kene crams...terlalu sejok...sbb kadang cecah -20.....comel g bulan nov yeh...nov tu pon sejok da tau...now autumn...p nk msk ke winter da...n skrg pon dorg kata da sejok da kat korea...apa lg kalu nov nnt...sbb early dec da start snowing.....

      Delete
  2. alamak sejuk ke..huhu cml ni winter jacket ada satu je yg nmpak semengah lah yg lagi satu tu bulu2 cam bulu fuzzy loop xsuai je nak bawak ngn ada anak ni kalau xda anak boleh lah kan nak bgaya ala paris hilton. gamaknya kena invest la ni adoiyaiii

    ReplyDelete
  3. dear tq for info.. saya follow info je..ringkas tp padat.. sis u pergi blan feb brp hb erk? coz i plan g 28hb feb nie.. rasa2 still ade salji x..

    ReplyDelete