Monday, November 21, 2011

SAYA SUDAH HILANG 22KG!!!!!

Nampak x title ats tue?clas xmak jijah????dulu...74kilo...skrg SAYA SUDAH 52KG....lg 2kg nk ke berat ideal...sblm ke berat badan asal b4 kawen 47kg!!!!

Salam &hai gojes2 sekalian alam.....

Meh sini dgr...aku nk sambung ngan korg cite yg da lama aku hutang nk sambung tue....dok la ha...bg alasan kata xde gambar latest..bnda tue senang je kot....amek hp...select camera...snap the pic!!!ade la kan....tp ofkoz nk bg pic yg meletsssss...dok tggu dr OP ms majlis si Aqish ni...xdpt2..almaklum la, mmg dorg sgt bz...sana sini kenduri kawen..infact, aku pon xpush dorg!!!so smlm sempat la soh Daddy nyer Aqish tgkap 1 pic...biar muka xclear..jji badan mak....korg nampak yer!!!!!xmo cite pasal gambo2 ni...yg aku nk share ngan korg skrg!!!APAKAH?SIAPAKAH?BAGAIMANAKAH?aku boleh kurus dgn cepat....cara apa aku pakai?apa yg aku amek?bertalu2 soalan readers n frnds email n tnya....jamu apa?or herba apa yg aku mkn ms pantang?

Tapi sblm 2 aku nk share....aku nk tegaskan kat sini....badan org lepas bersalin xkn senang2 nk turun tanpa makan set bersalin...set ni bukan je bantu korg utk kurus!!!tp jugak bantu utk pulihkan balik sistem dalaman wanita kita lepas bersalin....jgn kata korg nk exercise la...org Malaysia kot...kalu kita g mana2 taman rekreasi..brpa % je muka melayu yg jogging...lain sume aso2 n apek2 kan...tol x...if korg kata...korg xnk mkn...n keep fit dgn cara senaman tue mgkin la!!!!aku xnk ckp org la...even aku sndiri pon...mls je nk jogging..tp dgn cara pengambilan set bersalin yg konsisten...insyallah....mudah je kot...bukak tutup botal..amek pil, nganga molut..sombat air n telan!!!!p kalu da tue pon mls...aku xtau la nk tolg korg ngan cara apa lg...

Ada sorg hamba Allah ni...dia mcm mempertikaikan....bahawa...."org yg gemok mengandung, akan automatik kurus lepas bersalin..tanpa perlu mkn apa2 set @ ubat..."katenyer, ms kita mengandung....badan kita gemok sbb kan darah+air+uri+baby!!!fine...aku xkata tidak...MEMANG BETOL...badan kita besar disebabkan bnda2 tue...tp bila baby selamat dilahirkan..berapa KG je yg kurang..?adekah 10kg lost?15kg?xmgkin kan...so,mcm aku ni...berat ms dlm LR...74KG....kuar je LR 69kg..so brpa kg je kurang kat situ..baru 6kg..baby 3.5kg n lebih tue uri+darah+air..means aku ade lg 18kg yg perlu dihakiskan!!!!

Contoh paling senang adalah mak aku sndiri!!!bukan bermaksud utk persendakan atau apa...tapi pembakar semangat!!!tqsm MAK!....ms mak bersalinkan kami 3bradik...mak aku lgsg xamek apa2 jamu....sbb katanyer panas...dia xleh time..mlm xleh tido..even, abah aku da beli mcm2..tetap degil xnk mkn....+ makan pon xcontrol....exercise pon xde....so mcm mana....?dia dulu ms remaja...lg cenonit dr aku ni....tp skrg apa nk buat...nasi tetap nasik..xkn tukar jadik cokelet!!!heeee : p mgkin zaman mak dulu, dia kurang pendedahan atau mgkin xjumpa produk yg sesuai...Eventho, dia mcm tue...tp dia sgt pesan kat aku!!supaya jaga badan lepas bersalin.....aku igt lg kata2 dia ms dia tgk aku ni da ngupe anak gajah....besarrr punyerrrr!!!bhahahaha...mak ckp... "su....ko lepas bersalin ni....ko jaga mkn...mkn set bersalin...tgk mak ni...ni sbbkn xmkn apa2 set bersalin..lg mkn xjaga..exercise xde...mcm ni la jadi..kita pompuan ni...badan n penampilan tue penting...mak ni xkesah...abah ko ok je!!!org dulu lain...org skrg lain(tuju kpd kaum lelaki)"bila mak kata gitu...tros msk bilik...cerminkan diri!!! T_T ..huarghhhh...besarnyer aku...dulu baju XS..skarg XXL....boleh ke kurus ni??boleh ke dpt badan yg asal??hati menangis xsape yg tau.....ku tahan!!!!tapi bila ade yg ngutuk...xleh tahan...cover line...wat2 garu2 mata..wat2 cam mata masuk habuk...padahal air nk leleh da..sbb sgt xleh time bentuk fizikal yg skrg.....

Kita Orang Malaysia..nasi tue makanan ruji kita...jadi jgn samakan Org barat..ngan Org Timur....betol,dorg tue..xde pon jamu2 n set2 bersalin ni...tapi maintain je kurus n sihat...anyway, wain@arak@makanan terlarang dorg yg bantu dorg utk baikan badan dorg semula...n dorg xmkn nasi pon dorg xheran....lg 1, dorg apa peduliK...gemok je...operate sana sini..buang lemak..tp agama n adat kita halang kita utk wat sume tue...but, kita ada cara kita!!!!petua itu lebih tua dari ubat2an....dan mencegah itu lebih baik dr berubat!!!makanyer, hargai la sume petua org dulu waktu berpantang!!!kalu org tua kata...pantang suami isteri 100hr...pantang ice 100hari...segala2 pantang lebih elok 100hr...makanyer..ikot la kita pantang mereka itu....2 sume utk kebaikkan kita...xmudarat pon!!!!percaya @ tidak...aku pantang utk 6bulan..tapi suami 100hr jew uallsssss..hihih..n till now...aku masih lg mkn set2 bersalin tue....n alhamdllah...berhasil!!!

Kita sume leh sama2 cantik...sbb tue aku wat entry ni..coz nk share sume ilmu yg aku ade!!!bnyk gak email yg aku dpt..dia ckp..dia da sethn da bersalin...tapi baru lost 6-7kg....gain weight sama mcm aku over 20kg....so how???bila aku tnya....akk mkn x set bersalin?dia ckp mkn....tp utk tempoh 44hari je..then ade sorg tue..dia ckp dia mls nk mkn...sbb dia BF bb..takut pewot bb xsedap ...hurmmm???jadi...mananyer yg org kata...kalu xmkn apa2 badan leh maintain turun balik....ade sorg tue, dia kata dia mkn sume set bersalin smpai 3bulan...pon xcept trun mcm aku....bila aku tnya mkn set apa?dia ckp mkn brand ABC....hurmm..maybe brand tue xsesuai ngan dia....tapi korg jgn samakan diri korg ngan aku..kalu korg takat naik 5-6kg dlm tempoh 9bulan tue lain la...atau yg naik bawh 15kg...mgkin senang...sbb biasa bila bb lahir..berat kita mgkin aku kurang 5-7kg jer...so kalu naik 15kg....lepas lahir..korg ade 7-10kg nk turun..which is,,,lg senang nk kurg banding aku yg naik 20kg ni...kalu korg konsisten bg fully BF kat ank..takat 7-10kg tue...petik jari je..tp dalaman korg belom tentu sihat tanpa apa2 supplement dlm badan...


Cukup ke dengan makan set bersalin je untuk kurus????

Ramai yg tnya mcm tue....n jwpannyer!!!TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.....makan kene jaga...itu sudah tentu.....da la korg tau metabolisma korg rendah..sbb tue ms ngandung naik banyk..so igt da mkn set tue...korg leh tibai nasik 3pggan skali hadap...no---no---no---!!!!makan kene jaga ye kakak2, adik2 skalian......start hari pertama berpantang tue lagik kita kene jaga mkn n minum..smpai la ke tempoh 6bulan..n lepas 6bulan tue,,,mgkin xperlu control seterok mcm tue..but stail kene maintain...!nk cantik kan....?

Nak g tau sket kat korg, cam ne, Jadual makan aku utk tempoh 44hari tue:-

8am : Milo secawan +air longan+ 2keping biskut lemak

11am: horlick@milo secawan

12.30am: Nasi putih(sesendok shj) + ikan masak singgang + sepotong buah

3.30pm: Horlick+biskut

6.30pm:Sup Sayur+air suam

9pm:Air Longan

10pm: Milo @ Horlicks.........


Menu tue berubah2 yer kekwn!!!xla aku melantak sup sayo je....ikan singgang je...kadang wat sup ikan...wat ikan masak kunyit berempah!!cume pegambilan tue aku amek cara yg mcm tue...kalu korg tgk...nasi aku mkn skali je...ramai jugak yg bising memula...takut susu badan kering + xkhasiat....tapi aku percaya..pengambilan nasi skali sehari da cukup bg aku tenaga dan set bersalin serta lauk pauk yg berkhasiat cukup utk hasilkan susu badan yg sihat!!!insyallah....

Set apa yang aku makan yer ???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
NONA ROGUY= NR
So guysss...ni la mendenyer yg aku dok rahsia2 tue....hehee :) xde apa pon yg aku amek utk kuruskan badan..melainkan SET BERSALIN NR!!!
Tapi,Macam aku ckp td la....dlm masa yg sama aku jaga mkn jugak!
kalu ko mkn set ni smpai 10set pon p makan xjaga...belom tentu badan korg leh kurus!!!!
Displin, Yakin, Semangat..tue yang penting!!!!

Disamping tue..aku ade amek 3 4 lg produk tambahan NR, yg xde dlm set ni :

1. Minyak Berubat
 2. Nu3med
 3. Lulur
4. HERBANIKA BARUT


Alhamdulillah......sgt2 berkesan.....dlm ms 50hari je...aku da ilang 22kg!!!!mungkin jugak berkat aku BF ank aku....Set ni korg jgn risau!!!!dia xmudaratkan ibu yg menyusuKN ank...ade setgh produk...kalu kita susukan ank...kita xleh mkn..nnt perot ank meragam....so bila xmakan??badan pon lesu...xbermaya...sudahnyer benda tue tepu je dlm lemari!!!kan bazir tue...n ade tue..start mkn lepas 44hari pantang..ishhh...bahaya tue...segala lemak tue da semakin degil utk dihakiskan....

Dah habis set ni...nak makan lagi ke???

Harussss uollssss.....harus mkn...!!!aku smpai skrg masih lagi makan benda ni :

1. Phyto Natal
 2. Phytox
 3. Akar Herbanika
Aku akan lanjutkan mkn 3menda alah ni smpai la aku 6bulan nnt....dan jika perlu,
mungkin aku amek supplement NR lain utk maintain badan
lepas 6bulan nnt!!!!

Dan sampai skrg pon....sblm tido aku akan sapu lulur HERBANIKA BARUT NR kat perot!!!

Then...
Aku pakai bengkung Strap-On cenggini!!!!nak kempis uolsss.......da habis pantang 
n da 4bulan pon...masih lagi aku berbengkung!!!!

Dan lepas tempoh 60hari lepas bersalin......means, habisnyer cuti bersalin,dan mulanyer tugas dikantor!Aqish pon xnk da BF.....dia mcm majok....susu yg aku pump dia xmo..dia nk direct BF...so start tue la bg Aqish FM...MS tue da cam risau gile..takut badan xnk turun....coz BF pon membantu badan kita turun dgn cpt...tp alhmdllah, berkat maintain makan produk2 NR....aku da lost lg 2kg....so lg 2kg je nk keberat aku yg normal 50kg!!!!tapi hajat xsampai lg tue...aku target nk 47kg....berat zaman muda remaja....so, bila Aqish da x BF...makanyer...aku leh mendietkan diri ini secara mengGILA....miahahahah!!!!nak tau menggila mcm mana yg aku diet tue.....kita sambung next entry yer!!!!

Aku titipkan korg sekeping dua gambar sebelum dan selepas....
 18.June....sebulan sblm Aqish selamat dilahirkan....berat lebih kurang 73kg!!!
aku yg mana?harus SI GEMOK berbaju MERAH uolssssss .... ;P
"masa ni kan..bila tgk gambar ni kan...aku mcm xpercaya ni hakuuuuu....ya ALLAH....gemoknyer aku T_T"

20 Nov....4bulan selepas Aqish selamat dilahirkan...berat aku kini
52kg.....Alhamdulillah!!!!b, wife kamu x demok da :P
"ayang da leh sarung sume suar2 jeans ayg yg lama..."

































































































































































Friday, November 11, 2011

Cukur Jambul Harith Alqish : 8 October 2011

Salam....

Wowww!!!ramai gile kot akad nikah hari ni....date cantik tue...11.11.11...xkurang jugak yg request nk bersalin hari ni....aku pon kalu boleh...mau je nk kuarkn aqish hari ni...harus no.ic ank mummy sorg ni cantik...nk request ngan JPN..no ic ank 111111-11-1111...boley?anyway....congrat for u guys...mana2 yg da sah jd wife org tue..selamat pengantin baru..mana yg bertunang tue..selamat bertunang..mana yg tgh berperang or sudah berperang dlm LR tue...Selamat Menjadi Ibu...apa pon date 2 xpenting, yg penting..diri kita sndiri...date tue xmenjamin kebahgian kalu kita sndiri xpndai nk kecap kebahgian tue...eicehhhhhh!!!!

Lepas aku update entry aku yg INI , berduyun2 email msk... tnya cam ne aku leh kurus..xkurang jugak...yg nk wat bisnes....+nk soh jd duta dia!!!hamboi3...kemain duta lg yer...mentang2 aku da kurus...syok la nk mntk jd duta...cer kalu gemok cam br pas deliver 2...nk ke amek aku ni???nak hado la haaaa.....pandang aku pon hidak kalu da ngupe itueewwww....anyway...tujuan aku wat entry tue...bukan nk war2kn pd "mereka" ini yg aku cantik ke....kurus ke..hapa ke...sekadar hanya nk berkongsi rahsia dan pengalaman aku....so, sikit sebnyak entry 2 dpt jd peransang kpd wanita2 diluar sana...yg gemok itu..pasti boleh kurus..kalu kene dgn caranyer....tp kalu da..hari2 ko balun nasi 3pggan...kurus apa jadah kan?dalam masa yg sama...aku rase happy sgt..sbb bnyk jugak dpt email dr kwn2 yg sbnrnyer aku pon xkenal dorg sapa...tp korg ttp kwn aku...yg jadikan entry aku 2..sbg peniup smngat utk dorg kurus!!!!alhamdllah....itu la tujuan aku sbnrye..nk tolg korg!!!!nk sponser korg , xdapek la ha..sbb aku pon..laki aku sponser...so kongsi2 mklumat ni je dpt aku bg...cuma...aku de utang ngan korg..smbgn utk entry 2....isi2 da ade..tggal gambar je....insyallah bulan ni..aku post k!!!!!

Sekarang ni nk share ngan korg..kisah yg berlaku sebulan yg lepas!!bahahah...agak lama jugak aku perap cite ni..agak bz skrg..so...asik postpond je la....igt smpai umh nk la beblog ni...tp hidakkkk lgsg...mandang lappy pon haram....udahnyer TM kaya....subscrbe tenet..tp pakai ujung mggu..2 pon kalu ade umh...kalu idak...bayo free je la...

Well, alhamdullillah....everytin went well....berjln lancar spt mana yg dihajati....millions thx, to my parents, hubby n fmly for making "AQISH CUKUR JAMBUL"day..smooth..as wat i plan it 2 be!!!amin....rupenyer..nk plan mjlis utk Aqish ni pon agak sesak der...rase mcm nk urus mjlis kawen haku...coz nk readykn doorgift dia...deal ngan caterer+khemah...contact vendor 4 cradle..mntk sbnyk quotation yg boleh...marhaban group....photographer n blaa..blaa.....phuewwww!!!pengsan....

Biasa, kalu majlis2 mcm ni...4 sure...pompuan yg lebih dr laki kan...at 1st laki aku xtau pon yg si aqish ni ade big cradle...dia igt cam biasa2 je...buai2 pakai kat umh tue...skali bila vendor smpai nk set up cradle at nite b4 mjlis ni....dia da cam tepok dahi....deyyyy!!!!ni pelamin kawen ke buai ank ni yunk???siap stage la bagai...so ms 2...mls da nk ckp apa kan...hari 2 bila tnya..mntk pandangan...dia ckp..."ikot suka awak la...." geram hokeyyyy....sume ikot suke awak!!!p bila da siap sume...."awak ikot suke"....ushhhhh..

Maybe...ade org kata..simple je..wat mjlis ank ni..xssh mana pon!!!!ko 2 je yg over nk wat bnda ni jd rumit...any how...ni majlis haku..duit haku..anak haku..haku suka la...aku wat mcm ni..haku xsushkn ko!!!!aku yg ssh...tp aku puas....!!!so korg....pada aku la kan...ikot kemampuan la....ade tue...cradle ank je da cecah 2k...perhhh...lg dasyat babe...tp xde pon aku nk komplen or lebih jelas..nk jeles2 ni..suke lagi ade...sbb dpt idea...lg pon ni ank 1st kottt...excited lebih....ade rezki n bajet..boleh la buat kan..so aku wat sekadar mn yg mampu jer....

Pheuwwww...lega sgt bila Aqish xmeragam..ngam2 hbs je mjlis dia merengek..p ms letak dlm cradle...n dukung nk potong rambut..dia cool je...relax je....syok kot dlm cradle tue..hihihi!!!so, utk event Aqish ni..aku amek OP aku ms wedd dulu!!!!...disbbkn, aku suke hasil keje dorg...n kira kekwn jugak..coz OP wife is my opis mate dulu...so senang cite!!!harga pon berbaloi...lg dorg xberkira....smpai aqish pon penat bergambr..p dorg xpenat2 :p ....bersungguh betol mereka ini berkerja(op mcm ni yg b2b ptt amek)!!!then photoshoot xdpt diselesaikan pada hari yg sama...sbb Aqish da meragam..so bnyk lg angle yg dorg nk amek....n guess what?dorg ckp..dorg akan dtg lagik utk amek pic aqish...wowww!terbaik bro...korg mmg best...nk cite lebih pon xguna..sbb kalu aku cite..mmg sume yg baik2 belaka...nnt korg ckp nk kipas...so nah..aku bg korg contact numbeR...kalu korg minat leh CALL dorg ni!!!PR mmg terbaik...insyallah email korg akan dibls segera....:

Azli Ismail
013-3517517

Jomsss layan hasil keje tgn mereka2 ini :






ni je pic yg dorg sempat bg kat aku.....nk tgk yg lain2 kene tunggu album siap n dpt soft copy aku hupload k!!!!

p/s: ngam2 sehari lepas 2nd session photoshoot..esknyer Aqish tros admitted.... T_T


nak tau knpa???next entry kita smbung...hikhikhik!!!yer...aku igt aku utang ngan korg..2cite an??janji nnt smbg k!!!chowwww...muaxx...xoxo!!!