Monday, November 21, 2011

SAYA SUDAH HILANG 22KG!!!!!

Nampak x title ats tue?clas xmak jijah????dulu...74kilo...skrg SAYA SUDAH 52KG....lg 2kg nk ke berat ideal...sblm ke berat badan asal b4 kawen 47kg!!!!

Salam &hai gojes2 sekalian alam.....

Meh sini dgr...aku nk sambung ngan korg cite yg da lama aku hutang nk sambung tue....dok la ha...bg alasan kata xde gambar latest..bnda tue senang je kot....amek hp...select camera...snap the pic!!!ade la kan....tp ofkoz nk bg pic yg meletsssss...dok tggu dr OP ms majlis si Aqish ni...xdpt2..almaklum la, mmg dorg sgt bz...sana sini kenduri kawen..infact, aku pon xpush dorg!!!so smlm sempat la soh Daddy nyer Aqish tgkap 1 pic...biar muka xclear..jji badan mak....korg nampak yer!!!!!xmo cite pasal gambo2 ni...yg aku nk share ngan korg skrg!!!APAKAH?SIAPAKAH?BAGAIMANAKAH?aku boleh kurus dgn cepat....cara apa aku pakai?apa yg aku amek?bertalu2 soalan readers n frnds email n tnya....jamu apa?or herba apa yg aku mkn ms pantang?

Tapi sblm 2 aku nk share....aku nk tegaskan kat sini....badan org lepas bersalin xkn senang2 nk turun tanpa makan set bersalin...set ni bukan je bantu korg utk kurus!!!tp jugak bantu utk pulihkan balik sistem dalaman wanita kita lepas bersalin....jgn kata korg nk exercise la...org Malaysia kot...kalu kita g mana2 taman rekreasi..brpa % je muka melayu yg jogging...lain sume aso2 n apek2 kan...tol x...if korg kata...korg xnk mkn...n keep fit dgn cara senaman tue mgkin la!!!!aku xnk ckp org la...even aku sndiri pon...mls je nk jogging..tp dgn cara pengambilan set bersalin yg konsisten...insyallah....mudah je kot...bukak tutup botal..amek pil, nganga molut..sombat air n telan!!!!p kalu da tue pon mls...aku xtau la nk tolg korg ngan cara apa lg...

Ada sorg hamba Allah ni...dia mcm mempertikaikan....bahawa...."org yg gemok mengandung, akan automatik kurus lepas bersalin..tanpa perlu mkn apa2 set @ ubat..."katenyer, ms kita mengandung....badan kita gemok sbb kan darah+air+uri+baby!!!fine...aku xkata tidak...MEMANG BETOL...badan kita besar disebabkan bnda2 tue...tp bila baby selamat dilahirkan..berapa KG je yg kurang..?adekah 10kg lost?15kg?xmgkin kan...so,mcm aku ni...berat ms dlm LR...74KG....kuar je LR 69kg..so brpa kg je kurang kat situ..baru 6kg..baby 3.5kg n lebih tue uri+darah+air..means aku ade lg 18kg yg perlu dihakiskan!!!!

Contoh paling senang adalah mak aku sndiri!!!bukan bermaksud utk persendakan atau apa...tapi pembakar semangat!!!tqsm MAK!....ms mak bersalinkan kami 3bradik...mak aku lgsg xamek apa2 jamu....sbb katanyer panas...dia xleh time..mlm xleh tido..even, abah aku da beli mcm2..tetap degil xnk mkn....+ makan pon xcontrol....exercise pon xde....so mcm mana....?dia dulu ms remaja...lg cenonit dr aku ni....tp skrg apa nk buat...nasi tetap nasik..xkn tukar jadik cokelet!!!heeee : p mgkin zaman mak dulu, dia kurang pendedahan atau mgkin xjumpa produk yg sesuai...Eventho, dia mcm tue...tp dia sgt pesan kat aku!!supaya jaga badan lepas bersalin.....aku igt lg kata2 dia ms dia tgk aku ni da ngupe anak gajah....besarrr punyerrrr!!!bhahahaha...mak ckp... "su....ko lepas bersalin ni....ko jaga mkn...mkn set bersalin...tgk mak ni...ni sbbkn xmkn apa2 set bersalin..lg mkn xjaga..exercise xde...mcm ni la jadi..kita pompuan ni...badan n penampilan tue penting...mak ni xkesah...abah ko ok je!!!org dulu lain...org skrg lain(tuju kpd kaum lelaki)"bila mak kata gitu...tros msk bilik...cerminkan diri!!! T_T ..huarghhhh...besarnyer aku...dulu baju XS..skarg XXL....boleh ke kurus ni??boleh ke dpt badan yg asal??hati menangis xsape yg tau.....ku tahan!!!!tapi bila ade yg ngutuk...xleh tahan...cover line...wat2 garu2 mata..wat2 cam mata masuk habuk...padahal air nk leleh da..sbb sgt xleh time bentuk fizikal yg skrg.....

Kita Orang Malaysia..nasi tue makanan ruji kita...jadi jgn samakan Org barat..ngan Org Timur....betol,dorg tue..xde pon jamu2 n set2 bersalin ni...tapi maintain je kurus n sihat...anyway, wain@arak@makanan terlarang dorg yg bantu dorg utk baikan badan dorg semula...n dorg xmkn nasi pon dorg xheran....lg 1, dorg apa peduliK...gemok je...operate sana sini..buang lemak..tp agama n adat kita halang kita utk wat sume tue...but, kita ada cara kita!!!!petua itu lebih tua dari ubat2an....dan mencegah itu lebih baik dr berubat!!!makanyer, hargai la sume petua org dulu waktu berpantang!!!kalu org tua kata...pantang suami isteri 100hr...pantang ice 100hari...segala2 pantang lebih elok 100hr...makanyer..ikot la kita pantang mereka itu....2 sume utk kebaikkan kita...xmudarat pon!!!!percaya @ tidak...aku pantang utk 6bulan..tapi suami 100hr jew uallsssss..hihih..n till now...aku masih lg mkn set2 bersalin tue....n alhamdllah...berhasil!!!

Kita sume leh sama2 cantik...sbb tue aku wat entry ni..coz nk share sume ilmu yg aku ade!!!bnyk gak email yg aku dpt..dia ckp..dia da sethn da bersalin...tapi baru lost 6-7kg....gain weight sama mcm aku over 20kg....so how???bila aku tnya....akk mkn x set bersalin?dia ckp mkn....tp utk tempoh 44hari je..then ade sorg tue..dia ckp dia mls nk mkn...sbb dia BF bb..takut pewot bb xsedap ...hurmmm???jadi...mananyer yg org kata...kalu xmkn apa2 badan leh maintain turun balik....ade sorg tue, dia kata dia mkn sume set bersalin smpai 3bulan...pon xcept trun mcm aku....bila aku tnya mkn set apa?dia ckp mkn brand ABC....hurmm..maybe brand tue xsesuai ngan dia....tapi korg jgn samakan diri korg ngan aku..kalu korg takat naik 5-6kg dlm tempoh 9bulan tue lain la...atau yg naik bawh 15kg...mgkin senang...sbb biasa bila bb lahir..berat kita mgkin aku kurang 5-7kg jer...so kalu naik 15kg....lepas lahir..korg ade 7-10kg nk turun..which is,,,lg senang nk kurg banding aku yg naik 20kg ni...kalu korg konsisten bg fully BF kat ank..takat 7-10kg tue...petik jari je..tp dalaman korg belom tentu sihat tanpa apa2 supplement dlm badan...


Cukup ke dengan makan set bersalin je untuk kurus????

Ramai yg tnya mcm tue....n jwpannyer!!!TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.....makan kene jaga...itu sudah tentu.....da la korg tau metabolisma korg rendah..sbb tue ms ngandung naik banyk..so igt da mkn set tue...korg leh tibai nasik 3pggan skali hadap...no---no---no---!!!!makan kene jaga ye kakak2, adik2 skalian......start hari pertama berpantang tue lagik kita kene jaga mkn n minum..smpai la ke tempoh 6bulan..n lepas 6bulan tue,,,mgkin xperlu control seterok mcm tue..but stail kene maintain...!nk cantik kan....?

Nak g tau sket kat korg, cam ne, Jadual makan aku utk tempoh 44hari tue:-

8am : Milo secawan +air longan+ 2keping biskut lemak

11am: horlick@milo secawan

12.30am: Nasi putih(sesendok shj) + ikan masak singgang + sepotong buah

3.30pm: Horlick+biskut

6.30pm:Sup Sayur+air suam

9pm:Air Longan

10pm: Milo @ Horlicks.........


Menu tue berubah2 yer kekwn!!!xla aku melantak sup sayo je....ikan singgang je...kadang wat sup ikan...wat ikan masak kunyit berempah!!cume pegambilan tue aku amek cara yg mcm tue...kalu korg tgk...nasi aku mkn skali je...ramai jugak yg bising memula...takut susu badan kering + xkhasiat....tapi aku percaya..pengambilan nasi skali sehari da cukup bg aku tenaga dan set bersalin serta lauk pauk yg berkhasiat cukup utk hasilkan susu badan yg sihat!!!insyallah....

Set apa yang aku makan yer ???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
NONA ROGUY= NR
So guysss...ni la mendenyer yg aku dok rahsia2 tue....hehee :) xde apa pon yg aku amek utk kuruskan badan..melainkan SET BERSALIN NR!!!
Tapi,Macam aku ckp td la....dlm masa yg sama aku jaga mkn jugak!
kalu ko mkn set ni smpai 10set pon p makan xjaga...belom tentu badan korg leh kurus!!!!
Displin, Yakin, Semangat..tue yang penting!!!!

Disamping tue..aku ade amek 3 4 lg produk tambahan NR, yg xde dlm set ni :

1. Minyak Berubat
 2. Nu3med
 3. Lulur
4. HERBANIKA BARUT


Alhamdulillah......sgt2 berkesan.....dlm ms 50hari je...aku da ilang 22kg!!!!mungkin jugak berkat aku BF ank aku....Set ni korg jgn risau!!!!dia xmudaratkan ibu yg menyusuKN ank...ade setgh produk...kalu kita susukan ank...kita xleh mkn..nnt perot ank meragam....so bila xmakan??badan pon lesu...xbermaya...sudahnyer benda tue tepu je dlm lemari!!!kan bazir tue...n ade tue..start mkn lepas 44hari pantang..ishhh...bahaya tue...segala lemak tue da semakin degil utk dihakiskan....

Dah habis set ni...nak makan lagi ke???

Harussss uollssss.....harus mkn...!!!aku smpai skrg masih lagi makan benda ni :

1. Phyto Natal
 2. Phytox
 3. Akar Herbanika
Aku akan lanjutkan mkn 3menda alah ni smpai la aku 6bulan nnt....dan jika perlu,
mungkin aku amek supplement NR lain utk maintain badan
lepas 6bulan nnt!!!!

Dan sampai skrg pon....sblm tido aku akan sapu lulur HERBANIKA BARUT NR kat perot!!!

Then...
Aku pakai bengkung Strap-On cenggini!!!!nak kempis uolsss.......da habis pantang 
n da 4bulan pon...masih lagi aku berbengkung!!!!

Dan lepas tempoh 60hari lepas bersalin......means, habisnyer cuti bersalin,dan mulanyer tugas dikantor!Aqish pon xnk da BF.....dia mcm majok....susu yg aku pump dia xmo..dia nk direct BF...so start tue la bg Aqish FM...MS tue da cam risau gile..takut badan xnk turun....coz BF pon membantu badan kita turun dgn cpt...tp alhmdllah, berkat maintain makan produk2 NR....aku da lost lg 2kg....so lg 2kg je nk keberat aku yg normal 50kg!!!!tapi hajat xsampai lg tue...aku target nk 47kg....berat zaman muda remaja....so, bila Aqish da x BF...makanyer...aku leh mendietkan diri ini secara mengGILA....miahahahah!!!!nak tau menggila mcm mana yg aku diet tue.....kita sambung next entry yer!!!!

Aku titipkan korg sekeping dua gambar sebelum dan selepas....
 18.June....sebulan sblm Aqish selamat dilahirkan....berat lebih kurang 73kg!!!
aku yg mana?harus SI GEMOK berbaju MERAH uolssssss .... ;P
"masa ni kan..bila tgk gambar ni kan...aku mcm xpercaya ni hakuuuuu....ya ALLAH....gemoknyer aku T_T"

20 Nov....4bulan selepas Aqish selamat dilahirkan...berat aku kini
52kg.....Alhamdulillah!!!!b, wife kamu x demok da :P
"ayang da leh sarung sume suar2 jeans ayg yg lama..."

































































































































































37 comments:

  1. syabas su!!..jihan pon berat skrang 53kg rasa nak kurus lg mcm anak dara dulu...jihan dah tak sabar dah nak baca next entry plak..huhuhu...;p

    ReplyDelete
  2. hihihi!!!thx dear...ayuhhh..yuk!!!kita mendiet sesama...hihihih..insyallah!!!

    ReplyDelete
  3. hi su..seronok bce blog su ni...rse bakar semangat akak lak utk kurus...btw, produk NR ni ade x yg mmg utk kurus, bkn set lps bersalin...?sbb akk ni bby dh sthn dh..tp maintain gmk...hahahaha..

    ReplyDelete
  4. boleh la ko pkai suar masa kolej ittar dulu..hihihi....taniah2 sbb dah kurus.....hihi

    ReplyDelete
  5. waaahhh...ebanyak gak turun..kire efektif ar..tp macam awak cakap ar..kene disiplin n gigih.. produk Nr ni memang sekarng bise dengar..popular gak.. sekarang saye masih mencarik2 gak tuk saye lepas pantang nanti.. *risau.. mungkin sy boleh cube survey pasal Nr product ni sekarng..:) time kasih info ..:)

    ReplyDelete
  6. kak lin:boleh!!!!!akk leh amek..p akk xleh amek pil phtonatal...ade 1 produk 2...nama dia phtox cleans + minum skali yg akar herbanika 2..tue utk org yg bukan preg utk kurus!!g stokis..dorg akn terang lebih lanjut!!!

    ReplyDelete
  7. hafiz:alhmdllah beb!!!kalu idak...risau gila aku wehh...sbb da tersgt gemok!!!!

    ReplyDelete
  8. kak aty: yes sis!!!!displin n gigih tue penting..p sy sgr rekemn kat akk NR ni....sbb dia bukan jamu..tapi herba!!!so xmudaratkan ibu yg menyusukan ank...

    ReplyDelete
  9. salam singgah..

    bestnya dapat kurus, tak pernah lagi try ubat2 kurus ni...

    jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. hi sis!!!da 4low...n da tggalkn jejak kat umh akk...hihihi!!!anyway, tue bukan ubt kurus..tp set utk ibu lepas bersalin...kalu yg bukan dlm pantang n nk kurus...mkn set ni..xkn ade apa2 kesan...

    ReplyDelete
  11. fuyo su. dah cantik selim melim sekarang. ai yg tak kawin lagi ni pun naik jeles!!! thanks 4 sharing this su!! sukee sgt. :)

    ReplyDelete
  12. hi loreal!!!!!bhahahah....tp xhot sgt da :P sama2...kita nk sume org pon cantik n sihat!!!!insyallah....igt yeh...pas bersalin nnt..beli SET BERSALIN NR...p jgn salah fhm tau...su ni bukn wakil jualan NR @ mahu jual NR...su just pengguna dia shj...

    ReplyDelete
  13. hi there....i nak follow u la..yes bebeh ur rite...dalampantang nak workout gegile bagi maintain...i pun nak pilih NR jugak..!!!!!!!!! suka giler entry ni..

    ReplyDelete
  14. hi mimi!!!tqsm sudi singgah belog kiter..sharing is caring dear..cuba la..NR sgt bgs..actually sume brand pon bgn..but NR is herba...bukan JAMU...so herba gud 4 mummy n bb...+ NR ni mmg khas utk ibu yg nk badan mereka cpt turun....

    ReplyDelete
  15. Bestnya entry ni..I pun tgh bpantang hari ke 18 ni, set bersalin of course NR tp start mkn lmbt sbb baby jaundice..ni pun setiap minggu timbag berat sbb x sbr nk dpt blk berat anak dara, tp baca entry ni buat I rasa sabar sikit nk tgk penurunan berat

    ReplyDelete
  16. Keajaiban juga d rasai o sy still maintain 52kg dgn n.r pro,wlaupn dh ank 2 u..kengkwn jelous taw...try la...

    ReplyDelete
  17. slm.sy ada cara mudah dan cpt utk anda kurus selepas bersalin without pape ubat n blh mkn kfc siap.hehe...
    http://weighttrainer.blogspot.com
    tq

    ReplyDelete
  18. jangan jeles... tak dinafikan blog owner mmg nampak gorjes... tapi yang lain2 pon bole ikut sama... nak beli produk Nona Roguy, contact je saya 012 321 3546 (Haniff)... ataupon nak detail lg bole jenguk facebook page saya... https://www.facebook.com/myNona.Roguy.Shop :)

    ReplyDelete
  19. Ya ampun..penat aku nk habiskn mukadimah awal puan blog nih!!

    ReplyDelete

  20. Perkongsian yang sangat menarik. Sebenarnya, untuk kurus yang lebih berkesan, kena ikut tiga langkah yang sangat penting di samping pengamalan senaman yang sesuai. Tiga langkah yang penting itu adalah: Singkir toksin dari badan, Bakar lemak yang tak perlu & Keperluan otot untuk percepatkan proses metabolisme.

    Nak tahu lebih lanjut & banyak lagi tips kurus, boleh hubungi saya. 😊

    ReplyDelete
  21. saya juga mengamalkan NR semasa berpantang..cuma saya add on suplemen untuk pastikan badan saya mendapat nutrisi yang lengkap sebab saya breastfeed baby till 2 yrs old..agree with u pokok pangkal nak kurus or maintain back berat asal paling utama kena control makan..jangan ingat lepas ambil apa2 suplemen boleh kurus semula tanpa kawal cara pemakanan..btw thx for sharing dear :)

    ReplyDelete
  22. Saya pun amalkan set nr gak utk anak 1st dan 2nd,alhamdulillah mmg dapat turunkn berat badan dengan efektif..lgi kurus dari sebelum mengandung..Jemput singgah >>>http://mypointofview-reena.blogspot.com/2013/05/testimoni-nona-roguy.html?m=1

    ReplyDelete
  23. Aslkm kak yg empunya blog ni... Maaf ya sy nak tnya... Sya dh 3 bln... Jdi klau sya nk cuba produk NR ni... Amik yg set bersalin ke...ataupon amik set yg boasa

    ReplyDelete
  24. Ikut pengalaman saya,better amik set herbanika NR..Biasanya mummy akan beli phtonatal berasingan selepas tempoh pantang..

    Berminat untuk mendapat set bersalin NR,Tanamera dan Pelbagai set baju Langsing dengan harga murah??

    sila lawat >>>
    https://m.facebook.com/edits/?cid=753862084647613

    ReplyDelete
  25. salam...sue, nk tanya bila ye nk ambik pil phyto n akar herbanika ni...sebelum makan @ selepas makan.. slalunya sy silent reader je kt sini...tq yer...baru je beli nr ni.konpius cara makan nyeer

    ReplyDelete
  26. Menarik. .jemput ke blog saya ye :) allnutritionforlife.blogspot.con

    ReplyDelete
  27. Saya hbs pantang hari ni. Memang bukan mudah nak trun berat lepas besalin.

    ReplyDelete
  28. Jelesnya.. sy bersalin bln 7 aritu..berat naik dr 54 ke 62.. pon dah kna gelar tong air / tong dram.. sy nk cri la produk NR ni.. x slh ikhtiar kan.. bkn nk bertuhan pada ubat. Cuma happy tengok sbb awk dpt hasil yg sgt memuaskn lpas berusaha :)

    ReplyDelete
  29. Nak tanya awak makan pytonatal sebelum atau selepas makan?

    ReplyDelete
  30. Seronok baca cerita awak... jemput la singgah ke blog saya....http://www.suemilie.blogspot.com/p/produk-nr.html?m=1

    ReplyDelete
  31. Berminat denga Lami...
    Harga promosi Syawal...
    Untuk cear stock...
    Whatsapp : 0133196852

    ReplyDelete
  32. bestya..banyak turun tu..
    Saya berpantang..mak jaga..ala orang dulu dulu lagi
    jemput baca pengaalaman saya disini
    www.elis.jomsupplement.com

    ReplyDelete
  33. seriusly berat badan naik 20kg lepas bersalin dulu mkn set nr jgk mase pas bersalin percaya atau tidak berat sy turun tp sbb x sambung mkn jamu plus dh x displin naik balik 20kg rase nk nangis tgk lengan besar peha..huhuhhu bce cerita awak mmg sy nk order balik set nr nih ..

    ReplyDelete